Sütünk, főzünk egyszerűen

liszt&morzsa

Pepparkakstårta - svéd mézeskalács torta

...de csak akkor fogj bele, ha - velem ellentétben - sikeresen elbánsz egy piskóta-tésztával :)

2020. december 22. - Tom Takacs

pepparkakstarta_00.jpg

Őszinte leszek: ez most egy nagyon, de nagyon kendőzetlen poszt lesz. :)

Ez - a mézeskalács miatt leginkább karácsonyi - torta tényleg gyönyörű, az ízek nagyon egyben vannak, olyanná alakítod, amilyenné akarod.

VISZONT! Viszont magabiztosan kell tudnod frankó piskótát sütnöd - ami rám sajnos nem jellemző - és egy kicsit kísérletezős is a poszt. (Ha elbénázod a piskótát, süthetsz kettőt ahhoz, hogy 1 normális tortád legyen. Ne feledd én szóltam!!! :D )

Alapvetően nem szeretek egy csomó időt eltölteni a konyhában, a receptjeim jó része is gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető. Na, ez a recept nem ebben a ligában játszik... :)

Ha a mézeskalács sütéshez nincs kedved vagy nem szereted, simán megúszósra veheted ezt a részt. :) Ha az eredeti svéd lingonsylt-t (vörösáfonya lekvárt) akarod használni, úgyis menned kell az IKEA-ba. Akkor meg már miért ne vennél egy adag gyömbéres kekszet is? Azzal is helyettesítheted a mézeskalácsot.

A torta története egyébként tanulságos. (Ha a sztori nem érdekel, kattints a TOVÁBB feliratra vagy tekerj a hozzávalókig.)

Történt ugyanis 2-3 hete, hogy belefutottam egy jelenleg a kies Svédiában élő hajdani kolléganőm Facebook-os sztorijába, amiben egy iszonyatosan szép torta volt látható - ez volt az a torta. Azon nyomban kértem Tőle a receptet, amit úgy fél nap alatt meg is kaptam Tőle. (Akkor még azt hittem, pikk-pakk megcsinálom majd a receptet és nekem is lesz karácsonyra egy ilyen csoda tortám. Mondjuk végül lett is. De hát erre mondják, hogy "Ember tervez, Isten végez." meg hogy "Ahány ház, annyi szokás." :) )

Hogy miért írom ezt? Ha közös jóbarátunk, a Google keresőjébe bemásolod a "pepparkakstårta" keresőszót, megtalálod az eredeti receptet. Nyilván svédül. :D És nyilván sokkal szebb képekkel, hiszen végülis valami helyi mestercukrász csinálta. Állítólag az idei szezon divat tortája a svédeknél. No és persze szinte tök más hozzávalókkal, tök más recepttel, stb. Természetesen utólag kerestem rá magam is... :) Aztán kicsit elgondolkozva rájöttem, hogy Heni - ahogy én is számtalanszor megteszem - minden bizonnyal saját maga mókolta meg a receptet, a saját ízlésére, szokásaira szabta. :)

Mindenesetre - a leplezetlen, kendőzetlen őszinteség jegyében - kevés sütivel bajlódtam ennyit. Elsősorban természetesen a piskóta miatt, amit máig gyűlölök és ezen recept kapcsán se lettünk barátok. :) A piskótát pl. 2x sütöttem meg egymás után, a 2 sütésből lett annyi használható "piskótalap", hogy a képeken látható alkotást összehozzam. :) De ha Te nagy piskóta mágus vagy, nincs gond, Neked elsőre is összejön majd egy szép, magas piskóta. :)

De lássuk a lényeget végre, miből és hogyan lehet ilyen jóképű tortát varázsolni. Ha van időd és türelmed, még odakerülhet az asztalra Szenteste, vacsora után. :)

Tovább

Panettone vagy kuglóf? Mindkettő!

...avagy karácsony előtt süss egy ilyet, ha van egy kis időd :)

panettone_kuglof_00_lead.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, évekkel ezelőtt elindult ez a blog. Aztán fél év lelkesedés után elfáradtunk. Azóta sokszor, sokféle módon terveztem visszahozni, de sosem volt rá idő, energia, miegymást.

Aztán mivel ma, Mikulás napján vendégségbe mentünk barátokhoz, tegnap este sütöttem egy panettonét, rendhagyó módon kuglóf formában, aminek aztán többen is kérték a receptjét, miután kipattant a Facebook-ra. :) Hát gondoltam, gyorsan írok belőle egy posztot. Miért is ne? :)

Ja, hogy miért kuglóf forma? Mert nincs panettone formám. :) De egész nyugodtan csináljátok panettone-formában vagy akár süthető panettone-papírformában, attól még autentikusabb, igazi olasz lesz. :)

No, ha ezek után kíváncsi vagy, hogy készül ez a klasszikus olasz karácsonyi sütemény (ami valójában nem sokban különbözik a mi gyümölcskenyerünktől) egy kis kuglófosítással, olvass tovább!

Tovább

Virsli polipok, minden gyerek kedvencei

virsli_polipok_0_lead.jpg

Gyakran előfordul, hogy feltesszük a kérdést a gyerekeknek: mi legyen a vacsora? És persze a kis gengszterek mindig adnak töprengeni valót, hogy mivel tömjük tele a hasukat. Olykor kell egy kreatív ötlet, hogy legyen kedvük megenni a vacsorát / reggelit. Az ilyen helyzetekre szeretnénk egy kis segítséget adni egy újabb, a gyerekek által minden bizonnyal imádott étel receptjével.

Ez tulajdonképpen nem más, mint egy sűrűbb palacsinta tésztába mártott, majd így kisütött virsli, egy kicsi trükkel.

Lássuk a trükköt! :)

Tovább

Egyszerű habos csokitorta

egyszeru_habos_csokitorta_0_lead.jpg

"ÉnTortám" volt az eredeti neve, mert születésnapomra sütöttem Magamnak. Bevált szokás, hogy a családnak már én készítem az aktuális tortát, így magam szórakoztatására (is) ezzel kedveskedtem a családnak. Április egy csodálatos és szeszélyes hónap, ilyen vagyok én is, hát a torta is ilyen lett!

Egy könnyű, habos, kakaós élvezet, idénygyümölcsökkel tálalva.

Tovább

Baconkockás-mascarponés falatok

baconkockas-mascarpones-falatok_0_lead.jpg

A következő recceptünk egy nagyon egyszerű vendégváró finomság lesz, amit gyorsan el tudunk készíteni, ha váratlanul érkezik hozzánk valaki.

A recept nagy előnye, hogy ugyanolyan finom megmaradt, felkockázott sülthús darabokkal, amik a hűtőben pihennek, házikolbásszal vagy pl. a húsvéti sonka maradékának felhasználásával. Nekem egyik se volt most a hűtőben, kockázott bacon viszont igen, így ezzel dolgoztam.

A mélyhűtött leveles tésztával sincs gond, könnyen és gyorsan lehet dolgozni vele.

De lássuk, hogy készülnek a falatkák!

Tovább

Chocolate crable cookies, pattogós csokis

chocolate_crackle_cookies_0_lead.jpg

Karácsony előtt sütöttem meg először, illetve most Sebi szülinapjára a suliba ezt a pattogós csokis csodát. Sok lesz belőle, és eláll pár napig ... Kívül ropogós, belül lágy és nagyon csokis:)

Imádjuk a csokis kis bűnözéseket, hát szeressétek Ti is!

Tovább

Csokis, banános "süti"

csokis_bananos_suti_0_lead.jpg

No, hát itt van még egy "süti", ami valójában nem is az, mert nem kell sütni. Illetve de, de ezt már megtette valaki más helyettünk. :) Merthogy az egész alapja a kis kör alakú babapiskóta.

Ezt a receptet még otthonról hoztam, egész pontosan Édesanyám szomszédja, Kati néni hozta be a köztudatba nálunk.A süti nekem ízvilágában egy kicsit a "Schoko Bananen" nevű édességre hajaz, amiben persze nincs piskóta, viszont banán sem, csak valami hasonló ízű cucc. De valahogy beleszerettem.

De mivel nagyon finom, nagyon negyszerű és nagyon gyorsan elkészül, ráadásul jól el lehet foglalkoztatni vele egy (vagy adott esetben több) kiskorút a konyhában, nagy családi kedvenc lett.

A képek között találtok 1-2, az enyémektől sokkal szebb fotót, amik már több, mint 4 éve készültek. Egy nagyon kedves ismerősöm, Egyed Melinda, a Simply (a)more tulajdonosa követte el azokat egy vidám délutánon. Remélem, nem szedi le a fejemet, amiért megmutatok belőle párat itt is. :)

De lássuk a "receptet"!

Tovább
süti beállítások módosítása