Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked!

EgészségMenza

Teljes kiőrlésű bagel

(több mint 50%-ban TK)

2016. augusztus 30. - EgészségMenza

A bagel (vagy másképpen bägel) egy lengyel kenyéféle. Hasonló a zsemléhez csak lyukas a közepén, de nem törvényszerűen, mivel sütés közben össze is nőhet. Egy tömörebb kenyértésztáról van szó. Semmi szenzáció nincs benne a kicsit különlegesebb formáján és azon kívül, hogy főzni kell sütés előtt. Na jó, sokkal jobb beleharapni, mint egy sima pékáruba, mivel kalácsszerű állaga van. Úgy gondolom éppen ezért lett annyira felkapott street food, mert kicsit különlegesebb kenyérfajta. Ez a verzió pedig még egészséges is.

teljeskiorlesubagel.jpg

HOZZÁVALÓK 6 darabhoz:

250 g TK tönkölyliszt
200 g finomliszt
1 cs. szárított élesztő
1 enyhén púpozott tk. só
280 ml víz (+1 evőkanálnyi ha még szükséges)
50 g olvasztott vaj

+Tetejére:
1 egész tojás
magvak, pl.: szezámmag, szemes mák

 +Főzővízbe:
1 tk. só
(1 ek. méz - elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS:

A száraz hozzávalókat mérd ki és keverd össze egy nagyobb tálban. Öntsd hozzá a vizet és keverd el, majd mehet hozzá a vaj is. Gyúrd össze alaposan. Ha túl száraz még evőkanalanként javíthatsz rajta egy kis vízzel. A tálat takard be folpackkal és tedd félre, hogy a duplájára kelhessen.

Ha megkelt a tészta, gyúrd át egy kicsit és oszd fel 6 egyenlő részre. Mindegyik adagot formázd meg, sodorj a tenyereddel olyan hosszú rúddá, hogy a kézfejedet keresztben körbeérje. A tésztarudat tekerd a kézfejed közé a hüvelykujjadat kihagyva. A tészta egyik végét mártsd vízbe és a tenyered közepén ragaszd össze, majd nyomkodd is össze a másik végével. Vagy gömböccé is formázhatod és az ujjaddal átlyukaszthatod a tésztát. Az a lényeg, hogy legyen egy lyuk a közepén. Tedd félre, takard le és még hagyd kelni 30 percig. Közben már tegyél fel egy nagy lábasban vizet forrni, amit enyhén sózz is meg. Akkora edény legyen, hogy elférjen benne kényelmesen majd a bagel. Ha újra megkeltek, akkor egyenként főzd a bagelek mindkét oldalát fél-fél percig. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsire. A tetejüket kend meg egy felvert tojással és szórj rá magokat, sajtot vagy amit szeretnél. Különösen jó hozzá a szemes mák vagy a szezámmag. Gourmandok ne hagyják ki a fekete hagymamagot sem.

Tedd a hideg sütőbe, majd állítsd be 180 °C-ra alsó-felső sütésen. Addig süsd, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Kb. 25 perc. Ha kész, hagyd hűlni, vágd ketté óvatosan és már töltheted is. Bármi mehet bele, ami szem-szájnak ingere. Én a krémsajtos-sonkás-rukkolás-paradicsomos verzióra szavazok. Ennél már csak a krémsajt-füstölt lazac kombináció a jobb.

+TIPP:

1/ A főzővizébe alapvetően tenni kellene mézet, mert ettől kap egy édes ízt, de én kihagytam, hiszen gyakorlatilag ugyanaz, mint a cukor. Így is nagyon szuper lett.

Katt ide is a friss posztokért:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM

süti beállítások módosítása