2018. jan 14.

A diverticulosis és megelőzése

írta: Dietlife
A diverticulosis és megelőzése

Napjaink egyik civilizációs betegség e. Az emésztőtraktus körülírt kitüremkedése, amely vagy tartalmazza a bélfal valamennyi rétegét (valódi diverticulum) vagy csak a bélnyálkahártya kitüremkedése a bélfal izomrétegeibe belépő erek mentén vékony falú tasak formájában (áldiverticulum). Abban az esetben, ha magányosan van a kitüremkedés diverticulum nak nevezzük, jellemzően azonban csoportosan fordulnak elő , ilyenkor diverticulosis ról beszélünk.

diverticulitis-diet.jpg

Előfordulhatnak az emésztőcsatorna több pontján is többek között a nyelőcsőben, patkóbélben, ritkán a gyomorban vagy a vékonybélben. Leggyakrabban és legnagyobb számban viszont a vastagbélben találhatók.

Az iparosítás és a fejlődés bizonyítottan növeli a diverticulosis ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás diéta prevenció rostdús diverticulitis diverticulosis civilizációs betegség

2017. jún 25.

Fruktózérzékenység

írta: Dietlife
Fruktózérzékenység

Fruktózérzékenység alatt két betegséget különböztetünk meg. Az egyik a fruktózintolerancia, amely egy veleszületett anyagcsere betegség, míg a másik a fruktózmalabszorpció, azaz felszívódási zavar.

Kezdjük az elején.. mi is az a fruktóz?

A fruktóz, azaz más néven gyümölcscukor, a gyümölcsökben, mézben található egyszerű cukor. A szacharóz (nádcukor) egyik összetevője (glükóz+fruktóz). Az inulin nevű poliszacharid és a kisebb molekulák a frukto-oligoszacharidok (FOS) is többségében fruktózból épülnek fel.  A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás diéta útmutató tippek fruktóz örökletes betegség felszívódási zavar fruktózérzékenység

2017. máj 28.

Gyulladásos bélbetegségek (IBD)

írta: Dietlife
Gyulladásos bélbetegségek (IBD)

Gyulladásos bélbetegség ( inflammatory bowel disease; IBD) néven két betegséget különítünk el, az egyik a Crohn-betegség, a másik pedig a Colitis Ulcerosa.

Történetük az 1700-as évek végéig visszanyúlnak, amikor is Matthew Baillie, skót anatómus Morbid Anatomy c. művében gyulladt, megvastagodott falú beleket említ, sipolyok és fekélyek jelenlétével. Több mint 60 évvel később kerül először nyomtatásba a colitis ulcerosa kifejezés. Samuel Wilks írása 1859-ben jelenik meg a London Medical Gazette hasábjain, melyben különbséget fedez fel a fekélyes vastagbélgyulladás és a bakteriális eredetű vérhas között.

1903-ban egy lengyel tudós, Antoni Lesniowski volt az első, aki felismerte a Crohn-betegséget. Ezért Lengyelországban ...

Tovább Szólj hozzá

diéta autoimmun betegség crohn colitis ulcerosa crohn betegség colitis ibd felszívódási zavar gyulladásos bélbetegségek

2017. jan 29.

Házi muffin zsemlék

írta: Dietlife
Házi muffin zsemlék

Az alábbi recept alapján készítem már lassan egy hónapja a zsemléket.

Hogy miért kezdtem bele a sütésbe?

     Igazából megelégeltem, hogy nem / vagy alig találni a boltok polcain olyan pékárut, amely ne tartalmazna szóját. Még a sima vizes zsemléhez is allergénként meg van jelölve a szója!
Ezt követően találtam egy nagyon szuper alapreceptet, amit továbbgondoltam, kicsit módosítottam a lisztarányokat és megsütöttem. A végeredmény egy muffin zsemle, ami beltartalmi értékeiben megegyezik egy szénhidrát csökkentett zsemle értékeivel, mégis szója mentes és tudom, mi van benne.

20170106_183009.jpg

A recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt – ahogy szeretnéd keverni. Nálam az eredeti 35dkg tk. tönkölybúza és 15dkg fehér ...
Tovább Szólj hozzá

táplálkozás receptek fogyókúra muffin egészséges táplálkozás zsemle lenmag rostdús szójamentes lenmagpehely

2016. jún 15.

Legnagyobb kincsünk: a víz

írta: Dietlife
Legnagyobb kincsünk: a víz

A kánikula közeledtével fontos odafigyelni folyadékfogyasztásunkra.

Szervezetünkben a víz található meg a legnagyobb mennyiségben, ami élettani fontosságát jelzi. Az ember víz nélkül legfeljebb néhány napig él, míg a szilárd táplálék hiányát több hétig is tolerálja.

Az emberi szervezet a víz hiányára tünetekkel reagál; 0,5%-os vízveszteség következtében szomjúságérzet alakul ki, 3%-os veszteségnél ez a szomjúságérzet fokozódik, a nyálelválasztás csökken, 5%-os veszteségnél élénk szívverés, fáradság, gyengeségérzet társul az előző tünetekhez.

10%-os vízveszteség súlyos tüneteket okoz, a test működési és a szellemi tevékenységének zavarához vezet. A 15-20%-os vízveszteség pedig halálos már.

...

Tovább Szólj hozzá

egyéb víz egészséges táplálkozás folyadékfogyasztás

süti beállítások módosítása