A natúr pisztácia különleges zöld színével mintha süteményekbe lenne kitalálva. Legalábbis ihletet ad a süteményekhez, azon kívül, hogy önmagában is nagyon finom Mivel a diófélék közé tartozik bármilyen eddig dióval, vagy mandulával készült süteményben méltó helyettesítő. A natúr pisztácia az egész testet tonizáló táplálék. Igen hatásos székrekedés esetén, mert mint a legtöbb dióféle felgyorsítja az emésztést . Vértisztító, és nagyon jó hatással van a vesékre és a májra. Mint minden diófélét a pisztáciát is mértékkel fogyasszuk, ez azt jelenti 7-10-12 szem naponta, különben ellenkező hatást érünk el vele. A telt, illetve fogyni vágyók, daganatos betegségek, ciszta kandidaburjánzás esetén inkább kerüljük a fogyasztását.
Linzer tészta hozzávalói:
350 g liszt
1 tojássárgája (minél sárgább annál szebb látvány a tészta és a pisztácia együtt)
250 g vaj
120 g porcukor
vanília
1 szem keserű mandula, vagy néhány csepp koncentrátum
1 bio narancs lereszelt héja, vagy 30 g cukrozott narancshéj apróra vágva
kis só
A díszítéshez
100 g apróra vágott natúr pisztácia
A lehűtött lisztbe belereszeljük a jéghideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és beledolgozzuk a pisztácián kívül az összes többi hozzávalót ( cukor, narancshéj, keserű mandula, só), két cipót formálunk belőle, és fóliába a csomagolva fél órát hideg helyen pihentetjük.
Majd két, 3-4 cm átmérőjű hengert formálunk a tésztából és az apróra vágott pisztáciába forgatjuk. Megint fóliába csomagolva fél órát hidegre tesszük.
A hengereket 4-5 mm vastagságban felszeleteljük. A korongokat egy sütőpapírral letakart tepsibe rakjuk és 200 fokosra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Semmiképpen se barnuljon meg!!