2015. nov 27.

Ferdinánd, a vasárnapi legjobb barátunk

írta: Züminyúl
Ferdinánd, a vasárnapi legjobb barátunk

Múlt hét végén, mikor vacsorapartit szerveztünk az egyik sráchoz, mindenki vitt valamit a saját hazájából: a kínai srác meg a tajvani lány főzték a vacsora fő fogásait, a katalán csaj marhajó sonkákat meg szalámit (ami nem szalámi, mint megtudtam, de úgy nézett ki) hozott pan tumaca-val, én pedig bejelentettem hogy viszem Ferdinándot. Mindenki élő személyre számított, és volt nagy öröm mikor nem egy random német pasival hanem egy nagy adag sütivel állítottam be.

A recept nagyanyámtól származik, e nélkül aligha van hétvége náluk ha ott vagyunk. Minden van benne: fehérliszt, cukor, vaj, nem is kevés, aki ezek miatt szívbajos az most kattintson máshová.

Hozzávalók:

650g liszt

egy kocka élesztő

3 tojás sárgája

kiskanál cukor

kb 4-5 deci tej

250g puha vaj

250g cukor + három csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart belseje

ízlész szerint fahéjas porcukor a tetejére

Vajazzunk ki egy nagyobb tortaformát.

A tésztához az élesztőt a kiskanál cukorral felfuttatjuk meleg tejjel - ehhez én egy 3 decis bögrét használtam, ennyi tej nem lesz elég, a többit pedig szépen adagoltam később a szárazakhoz. A felfuttatott élesztőt, tojás sárgáját a kimért liszthez tesszük és addig adagolunk hozzá tejet amíg a tészta össze nem áll, de nem lesz ragacsos. Jól kezelhető tésztát kell kapnunk, addig dagasszuk míg szép homogén nem lesz. Meleg huzatmentes helyen tiszta konyharuhával letakarva kb egy órát kelesszük (duplája lesz).

A cukrot keverjük habosra a puha vajjal és vaníliával.

Nyújtsuk ki a tésztát kb egy centi vastag téglalapra, és kenjük rá az összes cukros vajat szépen egyenletesen. Majd a hosszabb végével kezdve kezdjük el feltekerni, de két hajtás elég. Vágjuk akkora darabokra, amiket ha beleállítunk a tortaformába, nem lógnak ki, hanem marad kb egy ujjnyi hézag. Sorakoztassuk be a kis hosszúkás csigáinkat állítva a formába. Amint megvan, toljuk 200 fokos sütöbe kb egy órára - vigyázzunk hogy ne égjen meg a teteje.

Fahéjas porcukorral leszórva, amint kijött a sütőből, karácsonyi köntöst kaphat.

 

Szólj hozzá

süti édesség hazai sütés