Vaníliás-kekszes parfé forró meggyes kompóttal
2015. augusztus 02. írta: St.Rosine

Vaníliás-kekszes parfé forró meggyes kompóttal

Könnyű és finom desszert, amellyel bárki nyugodtan próbálkozhat!

parfe_cs_1.jpgVaníliás-kekszes parfé forró meggyes kompóttal (6 fő részére)

A kekszhez: 75 g liszt, 60 g cukor, 1 csipet só, 60 g vaj

A parféhoz: 1 rúd Bourbon vanília, 150 g cukor, 5 db tojássárgája, 300 ml tejszín

A kompóthoz: 400 g meggy (szezonon kívül fagyasztott vagy befőtt), 300 ml meggylé, 1 rúd fahéj (vagy 1 rúd Bourbon vanília), ízlés szerint cukor (kb. 2 evőkanál), 2 evőkanál keményítő, 3-4 evőkanál meggypálinka

A díszítéshez: citromfű levelek

 

Előkészítés: 15 perc – elkészítés: kb. 60 perc + 1 éjszaka fagyasztás

 

A kekszhez minden nyersanyagot összegyúrunk, sütőpapírral borított formába (20 x 20 cm) nyomkodjuk, majd 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezt követően a tésztát a sütőpapírral együtt kivesszük a formából, rátesszük egy tepsire és előmelegített sütőben, a legalsó rácsra téve (160 °C - légkeveréses) kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, ugyanazt a papírt beletesszük a formánkba, belenyomkodjuk a kekszet (valószínűleg darabokra fog törni, de ez nem baj, mert a parfé úgyis összefogja majd) és félretesszük.

A parféhoz a kikapart vaníliarúd belsejét a cukorral és 150 ml vízzel szirup sűrűségűre főzzük, közben a tojások sárgáját kézi habverővel sűrű krémmé verjük (kb. 5-8 perc) egy fém tálban. A kész, forró cukorszirupot folyamatos keverés mellett hozzácsöpögtetjük a tojáskrémhez, majd hideg vízfürdő felett kevergetve hagyjuk kihűlni. Ezt követően kézi robotgéppel felverjük a tejszínt; finoman, de alaposan összeforgatjuk a tojáskrémmel, majd a parfé alapot ráöntjük a kekszre, a tetejét elsimítjuk, és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.

A kompóthoz a meggyet megmossuk, kimagozzuk (a fagyasztottat felengedjük, a befőttet lecsepegtetjük), a levet a fahéjjal (esetleg vaníliával) és a cukorral felfőzzük, ezt besűrítjük a pálinkával kikevert keményítővel, majd végül hozzáadjuk a meggyet, és hagyjuk egyet rottyanni.

Tálalás előtt a formát forró vízbe mártjuk, a parfét óvatosan kivesszük, és tetszőleges szeletekre felvágjuk, ha kell, a széleket levágjuk!

parfe_cs_2.jpg

A parfét forró (esetleg hideg) kompóttal, citromfű levéllel díszítve kínáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr227674420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása