2017. már 23.

Tízórai finnyás gyerekeknek - És forog majd az esze kereke

írta: meszter74
Tízórai finnyás gyerekeknek - És forog majd az esze kereke

tizorai_gabonas_1.jpgA nagylányom már napok óta könyörög, hogy újítsak valamit a tízórai kínálaton. Pedig igazán nem panaszkodhat, megteszek mindent, hogy a kényes ízlését kielégítsem, sorra kerülnek a dobozba a kuglófszeletek, zabpelyhes korongok, házi müzlik és kekszek.

Igaz ami igaz, rég sütöttem neki az egészséges falatkáim közül, - itt , itt és itt olvashattatok már ezekről -így aztán belevágtam és ma ismét ilyen került a táskába, ráadásul egy vadiúj találmány. Puha, ropog és minden szempontból megfelel a kívánalmaknak: a gyerek szereti én meg nyugodt szívvel adom. :) Szóval itt egy alternatíva, ha már a ti kölykötök is unja a szendvicset.

Ropogós gabonafalat

tizorai_gabonas_4.jpg

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 4-5 evk méz
  • 1 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 6 dkg mazsola vagy aszalt megy vagy aszalt áfonya
  • 6 dkg étcsoki vagy csokicsepp
  • 12 dkg őrölt mandula
  • csipetnyi só
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 12 dkg gabonapehely

Először a puha vajat kevertem ki a kissé megolvasztott mézzel és a tojással.

Aztán összekevertem a lisztet, sót és szódabikarbónát, egy másik tálban pedig a gabonapelyhet, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és az apróra vágott csokit. A gabonapelyhet én alaposan ledaráltam, csokiból pedig csak a magas kakaótartalmú változatot használom – azt mondják egy kicsi ebből még egészséges is. :)

A tojásos masszához kevertem először a lisztes keveréket, majd a pelyhes-mandulás mixet.

Ezt a ragacsos cuccot aztán folpackba csomagoltam, szalámi formára hengergettem, majd betettem a mélyhűtőbe 1 órára.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tepsit pedig kibéleltem sütőpapírral.

A hurkából aztán éles késsel ujjnyi vastag korongokat szeltem és ezeket szépen felsorakoztattam a sütőlapra. Lehet, hogy a korongok kicsit szétesnek, de kézzel szépen kerekre formázhatóak, ha pedig túl vastagnak találnánk őket, a tenyerünkkel lapítgathatunk rajtuk. A „hurkás” megoldás persze nem kötelező, lehet az anyagból golyókat formálni, majd azokat lelapítani a sütőlemezen. Kinek hogy tetszik.

A sütőben csak néhány perc kell a kekszeknek, kb 8-10 perc alatt készen vannak, amikor a szélük kezd barnulni vegyük ki, majd hagyjuk a korongokat a sütőlapon, amíg kihűlnek.tizorai_gabonas_2.jpg

Ha tízóraira szánjátok, akkor jobb minél előbb a dobozba csomagolni ezeket a kis falatkákat, mert hamar elpárolognak már a tepsiről is. Szerintem egy ilyen mézes-pelyhes-gyümölcsös-magos tízóraival mindenki jól jár: a szülőnek nyugodt a lelkiismerete, a gyerek megeszi a kaját, ráadásul az esze is jobban forog ettől az energiabombától. Csak arra figyeljetek, hogy dupla adagot tegyetek a táskába, mert az osztálytársak hamar elkapkodják ezt a finomságot. :)

Szólj hozzá

mandula egészséges gabonapehely aszalt gyümölcs tízórai