PND mindenmentes csokolédátortája (vegán)
2018. augusztus 21. írta: pndkitchenstories

PND mindenmentes csokolédátortája (vegán)

Az úgy volt, hogy egyszer csak véget értek az egyetemista boldog békeidők, és szépen lassan háttérbe szorult szegény kis blogom. Az Instagram és Facebook oldal továbbra is aktív, de a receptírás mostanában elmaradt.

Ráébredtem azonban, hogy hiányzik, nagyon is.

img_0806.JPG

A hétvégén esküvőn voltam, mégpedig az egyik legjobb barátnőmén. És adódott a lehetőség, hogy én készíthetem el a mindenmentes tortát. Nincs is ennél jobb alkalom a visszatérésre, így hát most ennek a csodálatos csokitortának a receptjét osztom meg.

Kaptam egy receptet, amit átdolgoztam úgy, hogy az teljesen mentes legyen. Így volt benne egy kis kihívás, és óriás nyomás az esküvő miatt, hiszen tökéletesnek kellett lennie.

A recept egy 26cm-es tortaformához elegendő mennyiségeket tartalmaz.

 

HOZZÁVALÓK:

A "piskótához"

  • 20 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg kókuszvirág cukor (vagy nyírfacukor is lehet)
  • 3 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
  • kb 4-5 dl növényi tej (én kókuszos mandulatejet használtam)
  • 3 evőkanál kókuszzsír olvasztva
  • 1  csomag sütőpor
  • vanília rúd fele

A krémhez

  • 3 csomag csokoládés pudingpor (arra kell figyelni, hogy semmilyen tejszármazékot ne tartalmazzon)
  • 3 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
  • kókuszvirágcukor (ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál útifűmaghéj
  • 7 dl növényi tej (én itt is a kókuszos mandulatejjel dolgoztam)
  • 4 evőkanál kókuszzsír

A csokimázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú és itt is figyelni, hogy ne tartalmazzon tejszármazékokat)
  • 2-3 evőkanál kókuszzsír

 

ELKÉSZÍTÉS:

Először a piskótát készítettem el. Végtelen egyszerűséggel a felsorolt hozzávalók összekeverésével. A lisztet szitán átszitáltam és a sütőport is, majd a kókuszvirágcukorral jól összekevertem. Végül a kakaóport is hozzászitáltam. Kikapartam egy vaníliarúd felét és azt is hozzáadtam. Majd jöhetett a tej. Lehet több, mint 4 dl fog kelleni, mert a kókuszliszt csak úgy szívja magába a folyadékot. Hozzáadjuk a kókuszzsírt is, és eldolgozzuk a tésztát. Ez nem lesz egy tipikus folyós piskótatészta, inkább hasonlítanám az állagát a keksztekercs vagy kókuszgolyóéhoz. Tehát egy sűrű masszát kapunk, amit a sütőpapírral kibélelt formába egyengetünk.

180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35-40 percig sütjük. Amikor kivesszük, egy a browniehoz hasonló állagú tésztát kell, hogy kapjunk. Aggodalomra semmi ok, kihűl és picit kiszárad.

A krémhez a pudingporokat, a kakaóport és a kókuszvirág cukrot összekeverjük, majd elkészítjük a pudingot a csomagoláson leírtak szerint. Ezt a pudingot picit tovább tart besűríteni, mint ha normál tejjel dolgoznánk, de végül egy nagyon sűrű krémet fogunk kapni. Megáll benne a kanál majd. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy odakapjon az alja. A végén a kókuszzsírt is hozzákeverjük.

Hagyjuk picit kihűlni, majd a piskóta tetején eloszlatjuk.

Ez így tortaformástól mehet a hűtőbe, vagy ha kevesebb időnk van a fagyasztóba. Ha már kihűlt mehet rá a csokimáz. Végtelen egyszerűséggel vízgőz fölött felolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral. Eloszlatjuk a torta tetején.

Azt kell mondjam ennél tökéletesebb csokimázzal még életemben nem találkoztam, szuper fényes, sima, és irtó finom is.

Én a díszítést még ekkor megcsináltam. Gyümölcsöket helyeztem fel a tetejére, amik szépen beletapadtak a még folyékony csokiba.

Ment vissza a fagyasztóba kidermedni. 1-2 óra kell neki, de ha több időnk van érdemes egy éjszakát hűtőben kihűteni és utána lefejteni a tortagyűrűről.  A végeredmény azt hiszem magáért beszél. :)

img_0805.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr3714192671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása