Az ételek frissen tartása érdekében a legtöbb élelmiszert hűtőben tároljuk, pedig nem mindegyiknek tesz jót neki a hideg. Van pár élelmiszer amelyeket szigorúan tilos hűtőben tárolni, ha nem akarjuk, hogy elveszítsék jellegzetes íz világukat, minőségüket.
- Méz
Tulajdonképpen felesleges hűtőben tartani, már csak azért is, mert a hideg beindítja a kristályosodást. Így az addig folyékony, jól kenhető méz megkeményedik. Eleve ez az egyetlen élelmiszer, amely egyszerűen nem bír megromlani. A legjobb tehát, ha a konyhapulton szobahőmérsékleten tároljuk. Ha a méz gyógyító hatását szeretnénk élvezni semmiképp ne tegyük forró italba, mert az kiöl belőle mindent, ami jótékony hatású, csupán az édes íze marad meg.
- Paradicsom
A piacról hazatérve a paradicsom általában a hűtő aljában landol, pedig ennek sincs szüksége hűtésre. A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik. Minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha szobahőmérsékleten tároljuk, egy jól szellőző kosárban.
- Uborka
Az uborka a hűtővel nincsen jó viszonyban. A hideg károsítja a zöldség héját, ami kedvezőtlenül befolyásolja az eltarthatóságot.
- Nutella, mogyorókrém
Szigorúan tilos mindenfajta mogyorós krémet a hűtőben tárolni, egyrészt kenhetetlenné, másrészt ízetlenné válik. A terméket felbontás után sem kell a hűtőben tárolni, 18-24 fokon bontakozik ki igazán az íze. A nagy mennyiségű cukor tartósítószerként működik a mikroorganizmusok növekedésének megakadályozásának érdekében.
- Csípős szószok
A csípős szószok a bennük lévő nagy mennyiségű ecettől gyakorlatilag örök életűek, éppen ezért az ilyen típusú önteteket felesleges hűtőben tárolni. Mivel ezek az ízek szobahőmérsékleten érvényesülnek leginkább, tartsuk a konyhaszekrényben.
- Oliva olaj
Az olíva olajat hűvös helyen ajánlott tárolni, azonban nem a hűtőben, mert ott romlik az állaga, és besűrűsödik. Az olívaolaj megdermed a hűtőben, így amikor használni szeretnénk, nehezen fog menni. Az olívaolaj szobahőmérsékleten sem avasodik meg a feltüntetett lejárati dátum előtt.
- Vörösbor
A vörösbor aromája és ízvilága szobahőmérsékleten adja ki magát igazán, kár lenne hűtőben tárolni, mert így elveszti zamatát. A fehérbor ellenben bátran hűthető, ennek nem lesz baja a hidegtől.