A csokoládé gyakran a negatív hatásai miatt kerül elő, de erről a túlcukrozott, alacsony kakaótartalmú változatai tehetnek leginkább. A sötét színű, kellemesen kesernyés, legalább 70 %-os étcsokoládénak azonban számos jó tulajdonsága ismert. A legújabb kutatási eredmények szerint segíthet akár a hasnyálmirigyrák megelőzésében is!
A szív barátja
Minél nagyobb a csokoládé kakaótartalma, annál inkább védi a szívet, mivel olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Gátolja a vérlemezkék összetapadását, így gondoskodik az erek megfelelő állapotáról. Így tehát a magas vérnyomás ellensége is!
Erősíti az immunrendszert
A csoki jótékony hatásainak egy része a magas flavonoidtartalomra vezethető vissza. A flavonoidok pedig igen erőteljes antioxidáns hatással bírnak, ezáltal védik a szervezet molekuláit az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ezek befolyásolják az immunrendszerünk működését is, így hatva kedvezően szervezetünk védekezőképességére is!
Boldogság
A csokoládé fogyasztása kiváltja az endorfintermelést az agyban. Az endorfin szerkezete és működése hasonló a morfiuméhoz: fájdalomcsillapító és hangulatjavító. Talán ezért is lehet, hogy a depressziós emberek csokira vágynak? :)
Fogyás
Az étcsokoládé csökkenti az étvágyat, javítja az inzulinrezisztenciát. Ennek köszönhetően a szervezet szénhidrát-háztartásának működése javul, így segít a helyes testsúly megtartásában, esetleg a fogyásban. (Persze csak kis mennyiségben, nem táblaszámra! Nem szabad átesni a ló túloldalára!)
Szépség
A 70 %-os kakaótartalmú csoki, közel annyi antioxidánst tartalmaz mint egyes gyümölcsök és zöldségek! Az antioxidánsok pedig a szabadgyökök fő ellenségei, így annál jobb, minél több kerül belőle a szervezetünkbe. A szabadgyökök számának csökkentésével pedig lassítható az öregedés folyamata.
Élénkít
Koffeint és teobromint tartalmaz, mely vegyületek serkentik az idegrendszer működését, élénkítik a szívműködést, javítják a szellemi funkciókat, csökkentik a fáradtságot és álmosságot. A teobromin a koffeinhez képest enyhébb, és hatását lassabban fejti ki.
Egy szelet étcsokoládé kb. 10 milligramm koffeint és körülbelül 90 milligramm teobromint tartalmaz. Összehasonlításul: egy csésze kávéban kb. 80-100 milligramm koffein található, míg teobrominből szinte semennyi.