A következő leírásban a meggyes kuglóf elkészítését szeretném Nektek bemutatni, ami egy alap receptként szolgál, hiszen ezt elkészíthetitek mákos, diós, mandulás vagy akár csokis változatban is, csak a fantáziátokra van bízva.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 nagy citrom lereszelt héja
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 40 dkg magozott meggy
- 2,5 – 3 dl tej
A tojásokat, a szobahőmérsékletű vajat, a vanília aromát és a cukrot robotgép segítségével verjük habosra, majd adjuk hozzá az átszitált lisztben elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat, a meggyet végül a tejet is és egy spatula segítségével keverjük homogénné. Tejből annyit adjunk a tésztához, hogy a spatuláról szépen lecsöpögő masszát kapjunk.
Tipp: Szórhatunk még bele diót, mogyorót, csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket vagy bármit, amit szeretünk (a tej mennyiségét adott esetben növeljük). Kakaós és mákos kuglófnál 25 dkg lisztet és 6 dkg darált mákot vagy kakaót használjunk, a többi mennyiség változatlan.
A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglóf formába öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Sütő függő, de ha úgy látjuk, hogy nagyon barnul a teteje, akkor alufóliával lefedve süssük tovább, majd tűpróbával ellenőrizzük a süteményünket.
Tipp: Készíthetünk rá csokoládé ganachet, amihez 10 dkg jó minőségű csokoládét öntsünk le 1 dl (30 %-os zsírtartalmú) forró tejszínnel. Ezt keverjük simára, majd miután kissé kihűlt öntsük le vele a szintén kihűlt sütinket. A citromos cukormázhoz 15 dkg porcukorhoz adjunk hozzá 2 teáskanál frissen facsart citromlevet. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt citromhéjjal vagy vaníliás porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!