Mi sorházban lakunk, kis minikerttel. Ellenben a szüleim háza körül szép nagy kert van, amit ki is használnak, imádnak kertészkedni. Ennek eredményéből mi is bőven részesünk egész nyáron. Idén például (és többek között) olyan óriási cukkinik teremtek náluk, ami tényleg döbbenetes! Ettük is mindenféle-fajta formában. Fasírtnak, sütve, főve, még pizza tetején is, és lapcsánkának, tócsninak vagy rösztlinek készítve.
A hagyományos lapcsánka reszelt krumpliból készül, a cukkinis viszont sokkal kíméletesebb, kalóriában szegényebb változat.
Ami kellett hozzá:
- egy szép nagy, vagy két kisebb cukkini
- két szál sárgarépa
- két tojás
- néhány kanál teljes kiőrlésű liszt (2-3 púpos kanál)
- két gerezd fokhagyma
- só, bors
- kevés olaj a sütéshez
Ehhez az ételhez sem kell nagy konyhaművésznek lenni: lereszeltem a megtisztított zöldségeket, hozzákevertem a tojást és a fűszereket, majd annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapjak.
Ezután kiolajozott teflonserpenyőbe kis adagokat kanalaztam, és közepes lángon mindkét oldalát megsütöttem. Sokan bő olajban sütik, én inkább ezt a kevésbé tocsogós, kíméletesebb verziót választottam. Hamar készen van, bár én szokásomhoz híven itt is néhányat megégettem cseppet. Fokhagymás tejföllel és uborkával tálaltam. Finom, egyszerű és hamar megvan.