10 különös megfigyelés az ételek és italok színéről

tomatoes-1220774_960_720.jpg

Az ételek és italok színének hatásairól már olvashattatok. Ezekről a furcsa megfigyelésekről azonban nem biztos... 

  1. Egy 2014-es kísérlet résztvevői az ugyanannyi chilit tartalmazó salsát kevésbé érezték csípősnek, ha az kékre volt színezve. 
    salsa-840249_960_720.jpg

  2. Minél intenzívebbre színeznek egy élelmiszerterméket, általában annál ízesebbnek és illatosabbnak gondoljuk, így nagyobb valószínűséggel vesszük le ezeket a boltok polcairól. Ételszínezékek miatt aggódók, figyelem: nem csak az élelmiszeripar az oka, hogy hozzáadott színezéket tartalmaznak egyes termékek, hanem a fogyasztók is! 
    popsicles-735607_960_720.jpg

  3. Ha egy csomag cukorka nem csak egyszínű, hanem változatos színű cukorkákból áll, akkor hajlamosabbak vagyunk belőle többet fogyasztani. 
    skittles-924835_960_720.jpg

  4. Pszichoszomatikus rosszullét színektől
    Egy különös kísérlet során steakből, sült krumpliból és borsóból álló fogásra invitáltak embereket. A helyszínen nagyon furcsa megvilágítást alkalmaztak, amelyben nem lehetett kivenni az adott ételek színét. A vendégek vígan falatoztak, mikor hirtelen felkapcsolták a rendes világítást, és meglátták, hogy a steak kékre van színezve, a krumpli zöldre, a borsó pedig piros. Többen azonnal rosszul lettek fizikálisan is.
    steak-1359902_960_720.jpg

  5. Azokat az édes ételeket, amiket élénkebbre színeznek, akár 10%-kal édesebbnek érezzük, mint az ugyanolyan édes, de kevésbé színeseket. Most az ételfesték fajtájától függetlenül, ez az infó ’édességfüggőség’ esetén jól jöhet...
    cake-680260_960_720.jpg

  6. Akad olyan kísérlet, ahol a 20-30 év közötti alanyok annál ízesebbnek érzékelték ugyanazt a csirkehúslevest, minél intenzívebbre volt színezve. A 60-90 év közötti korosztályt nem sikerült ugyanennyire megtéveszteni, náluk csak néhányan éreztek különbségeket.
    soup-562163_960_720.jpg

  7. Amerikai kutatók egy vizsgálat során arra lettek figyelmesek, hogy a tesztalanyok 20%-a narancsízűnek érezte az amúgy meggyízű, de narancssárga italt. Viszont ha piros, zöld, vagy színtelen volt, mindenki eltalálta a meggy ízt. 
    glasses-653044_960_720.jpg

  8. 8-9 éves korig inkább az italok színe alapján választunk, később egyre inkább az íz számít. 
    girl-714212_960_720.jpg

  9. A sárgarépa eredetileg lila volt, amit egyesek szerint a 17. században nemesítettek narancssárgává a holland királyi család kívánságának megfelelően.
    rep.png                                                                                  (kép: Hartlin Nadar)

  10. Több mint 20 évvel ezelőtt piacra dobtak színtelen kólákat, azonban nem mutattak különösebb érdeklődést irántuk a fogyasztók. Egy épp tegnap megjelent hír szerint, a színtelen Pepsi Crystal-lal azért  hamarosan újra megpróbálkoznak az USA-ban.

6859298366_b4efa2bb76.jpg

 

Ha tetszett, kövesd a táptudatokat Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr328862290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otgorbebogre 2016.07.04. 02:26:50

? a csilis resz kimaradt. de amugy a zold csili paprika Magyarorszagon es mindenutt mashol is nagyon elterjedt/ sokszor intenzivebben csip mint a piros. ugyhogy a piros szin nem eredendoen csipos. es a zoldet is elegge csiposnek vesszuk. valoszinu csak megszokas kerdese hogy a keket milyen gyorszan ereznenk ugyanolyan csiposnek.

Void Bunkoid 2016.07.04. 09:17:59

@otgorbebogre: aláírom, ettem én már olyan mezei hegyes-erős zöldpaprikát, hogy heveny káromkodásra késztetett (főleg, hogy a piros nagyon csípős csilikhez képest ugye eleve gyengébbet vár az ember, aztán egy izmosat beleharapva meg rájön hogy á dehogy, tud az ungarisch ződpaprika is simán egy súlycsoportban lenni az indiai meg mexikói csodacsilikkel, ha akar :)).

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/