Végre egy gyümölcsleves amely hidegen, langyosan, forrón is finom! A külső hőfok alapján szabadon dönthetünk, hogy melyiket választjuk. Manapság szélsőséges időjárásunkhoz a levesünk is tud alkalmazkodni!
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg színes alma (nyári savanykás rétesalmából is kiváló)
2-3 Ek cukor, vagy édesítő
1 kisebb friss gyömbér
4-5 szem szegfűszeg
1 db nagyobb fahéj
1/2 vaníliarúd
1 citrom leve
1,5 dl 20% tejföl
1,5 dl főzőtejszín
1 Ek liszt, vagy keményítő
1 csipet só
Ínyenceknek 1 pohár illatos fehérbor, vagy 2 cl bodzaszörp.
Elkészítés:
Kezdjük a fűszerredukcióval, ezzel egy időben mossuk meg és csumázzuk ki az almákat. Végre elővehetjük a konyhafiókban kallódó fűrészfogas, csumázónkat, de ha nincs negyedeljük el az almákat és egy kis késsel kikanyaríthatod a magházakat. Régen meghámoztuk őket, de ma már rájöttünk, hogy nagyon sok értékes anyag megy veszendőbe, ezért ezt nem tanácsolom. Ráadásul szebb is így a levesünk. Vágjuk cikkekre és mielőbb kerüljön kb. 1 liter forró vízbe, hogy az enzimektől ne barnuljon meg. Ha ez nem lehetséges a citromos víz is hasonlóan véd. Ezt később felhasználhatjuk a főzésnél. Édesítsük, sózzuk, és kevés hideg vízzel liszttel tejföllel, tejszínnel készített habarással sűrítjük. Most már hozzáöntjük a többi ízesítőt is. Kiforraljuk, ha hidegen szeretnénk fogyasztani akkor lehűtjük.
Redukció: ha a ízesítendő alapanyagunk hamarabb fő meg mint amennyi idő alatt a a fűszereinkből kifőnek az ízek célszerű külön forralni és a leszűrt ízes levet hozzáönteni az ételhez. Ráadásul evés közben sokan nem szeretnek fűszerekkel találkozni.
Forró ételeket mosogató medencébe engedett vízfürdőben néhányszor megkeverve tudod leggyorsabban lehűteni.
Ha a főzővizünket már előre beízesítjük akkor sokkal ízesebb lesz a benne főtt nyersanyagnak. Jelen esetben az almánknak.