Amikor elindítottam a blogot, többek között a célt tűztem ki magamnak, hogy igyekszem átadni a legalapvetőbb konyhai tudást. Ez eddig váratott magára, de mostantól igyekszem kicsit aktívabb lenni ebben a témában is, mert tudom, hogy vannak olyan követőim, akiknek szüksége van rá. Lássuk először a rántást, ami szerintem mindennek az alfája és omegája! ;)
Ha tudsz rántást csinálni, akkor szinte mindent tudsz, ugyanis a főzelékekhez és a legtöbb leveshez is erre van szükséged.
Hozzávalók:
- 1 ek (gluténmentes) zabliszt* (ez kb. 10 g)
- pici hideg víz (ennek a mennyisége attól függ, hogy leveshez vagy főzelékhez szeretnéd használni)
- 0,5 kk őrölt pirospaprika
+ habaráshoz natúr joghurt vagy tejföl
A műtétem előtt én is hagyományosan, azaz zsiradékkal készítettem a rántás, de ma már csak a száraz verziót használom. Az ízét tekintve nincs lényeges különbség, a célját pedig ugyanúgy be tudja tölteni. ;)
Lássuk az elkészítését! Mielőbb elkezded nagyon fontos, hogy tudd: SOHA NEM SZABAD EGYEDÜL HAGYNI, MERT NAGYON KÖNNYEN MEGÉG!
Először egy kisebb lábosba tedd bele a lisztet, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsd meg. Nagyon rövid idő (1-2 perc) kell neki így szárazon. Az illatán biztosan érezni fogod, amikor már jó. De egyébként látni is lehet rajta, mert helyenként picit megváltozik a színe. Ha valahol fekete lett, akkor megégetted :D Ne aggódj, eleinte lehet, hogy többször elrontod majd, de aztán rá fogsz jönni, hogy pofon egyszerű! ;)
Ha megpirult a liszt, akkor mehet rá a pirospaprika, egy rövid ideig ezzel is pirítsd egy picit**, majd vedd le tűzről, öntsd hozzá a vizet, és keverd csomómentesre.*** Fontos, hogy a víz hozzáadása után rögtön kezd el kevergetni, hogy ne legyen csomós.
Ha leveshez használom fel, akkor én kb. 1 dl vizet öntök rá és a víz hozzáadása után már nincs is vele más teendő, mint beleönteni a levesbe. Ezt a mennyiséget kb. 1-1,5 l leveshez szoktam használni. Ha gyengének érzed, akkor bármikor készíthetsz hozzá még egy adagot! ;)
Ha viszont főzelékhez készítem, akkor kevesebb vízre van szükség, kb. 05, dl-re. A víz hozzáadása után mindig vissza szoktam tenni tűzre, és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ezt a mennyiséget általában 2 adagnyi főzelékhez használom fel.
Vannak olyan levesek és főzelékek, amelyeket be kell habarni. Ilyenkor mindent pont ugyanúgy kell csinálni, mint ahogyan fent írtam, csak a legvégén hozzá kell keverni a joghurtot vagy a tejfölt (tovább melegíteni vagy főzni vagy sűríteni stb. én nem szoktam). A fenti mennyiséghez általában fél db joghurtot/tejfölt szoktam használni, de ez abszolút ízlés kérdése.
*Nyugodtan használhattok más lisztet is.
**Nekem a pirospaprika pirítása sokszor kimarad, szerintem nincs lényeges különbség.
***Az a legjobb, ha a pirospaprika és a víz is előre el van készítve és kéznél van.