brewing-technikák, receptek és eszközök, kávézó és kávészemle külföldi és magyar viszonylatban.

Home Brew

Kávés limonádék

... és cascara-szóda

2015. augusztus 29. - homebrew

kave_limonade.jpg

Közeleg a nyár vége, az időjárás már nem tartogat nagy meglepetéseket, és én mégis most rukkolok csak elő nyári italötletekkel és receptekkel. Habár lassan szeptember, azért még pár hétig bőven beleférnek a jeges italok egy erkélyen vagy teraszon töltött baráti beszélgetés mellé, de egyedüli kikapcsolódás mellé is tudom ajánlani, frissítő érzést nyújtanak és könnyen elkészíthető, ha előre előkészülünk pár dologgal.

Egy kis személyes kitérőt tennék, akit nem érdekel nyugodtan ugorjon egyet a receptekhez. Amikor magával ragadt az akkoriban elég sűrűn mondogatott újhullámos kávé, akkor nekem a kávé a tejes italokat jelentette, néha egy-egy presszót. Megismertem a Tamp & Pullt a Czuczorban, és elindult valami. Elkezdett érdekelni a kávé maga, az új lehetőségek és élmények. Ehhez kellett az akkori baristák személyisége, a valamint a rendszeresen menüben szereplő, de mindig változó signature drink is. Onnantól kezdve nem volt megállás. Filterkávé, cold brew, cold drip, majd egy filtereszköz otthonra, egy mérleg, egy hőmérő, még egy eszköz stb. Most pedig itt van ez a blog, amit azért páran olvassátok is. A lényeg, hogy a kávékoktélok nagy hatást tettek rám és azóta is előszeretettel próbálok ki ilyen dolgokat. Ennek eredménye, hogy szerettem volna egy olyan nyári frissítőt magamnak, ami nem copy-paste recept, ezért sokat próbálkoztam, mire a lenti receptek kialakultak.

Három receptet szeretnék veletek megosztani most. Kettő kávéval készül és szinte azonos alapokra épül, a harmadik pedig cascara alapú üde frissítő. Mindkét kávés ital alapja egy házi készítésű szirup, amit 5 percbe telik elkészíteni és 7-9 adagra elég, a hűtőben bőven eláll 1-2 hetet. A receptek elsősorban világos pörkölésű filterkávékhoz lettek kitalálva.

Házi bodzaszirup

Hozzávalók:

  • 200 g barna vagy nádcukor
  • 236 g víz (lehetőleg alcsony ásványianyag tartalmú, pl.: Norda)
  • 6 evőkanál bodzaszörp (én saját készítésűt használtam)
  • 2 közepes citrom héja lereszelve

 

Az összetevőket egy kis edénybe össze kell keverni és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig kell melegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt. Ki kell hűteni, majd egy üveg tölteni és betenni a hűtőbe.

 

Kávé limonádé édesszájúaknak

Hozzávalók:

  • 30 g szirup
  • 100 g frissen facsart narancslé
  • 110 g jég
  • 100 g Aeropress vagy erősebb cold brew (Aeropress recept: 50g víz, keverés 30 mp-ig, további 50g víz, 16g kávé, 1p30mp áztatási idő, 20 mp-es átnyomás)

 

Ez a verzió az alapanyagok miatt egy nagyon édes italt fog eredményezni, ezért egy izeiben erősebb, kevesbé savas, erőteljesebb ízű kávét választottam mellé, méghozzá a blogon is hamarosan szereplő Has Bean Malawi Geisha-ját. Az elkészítés roppant egyszerű, az alapanyagokat összeöntjük, majd ráengedjük az Aeropressünket (vagy cold brewunkat), összekeverjük (mixerben rázni is lehet) és elfogyasztjuk.

Kávé limonádé kevésbé édesszájúaknak

Hozzávalók:

  • 30 g szirup
  • 40 g frissen facsart citrom
  • 70 g tonic
  • 100 g jég
  • 100 g Aeropress vagy erősebb cold brew (Aeropress recept: 50g víz, keverés 30 mp-ig, további 50g víz, 16g kávé, 1p30mp áztatási idő, 20 mp-es átnyomás)

 

Az előző tényleg nagyon édesre sikerült, ezért gondoltam, hogy kis módosításokkal egy szomjoltóbb verziót is kéne csinálni. Így született meg a tonicos, facsart citromos verzió. Ehhez jellege miatt egy savasabb, etióp kávét, a Jacobsen & Svart Gedebjét választottam. Kissé fanyar, de finom végeredmény lett. Abszolút frissítő és még az mondhatnám, hogy szomjoltó. 

Cascara-szóda

Hozzávalók:

  • 100 g cascara
  • 50 g barna vagy nádcukor
  • 30 g sűrűbb áfonyaszörp vagy szirup
  • 840 g alacsony ásványianyag tartalmú víz

 

Talán ez a legegyszerűbb recept és ez igényli a legkevesebb munkát. Fogjuk a cascarát, a cukrot és felöntjük 840 g 94 fokos vízzel, alaposan el kell keverni és 20 percig állni hagyni. Ha megvan és kihűlt, akkor egy üvegbe öntjük és mehet a hűtőbe. Elkészítést én 150 g szóda (vagy ásványvíz) és 50 gramm casrcara "szirup" eloszlásban javaslom, de ez már ízlés kérdése, ki milyen arányban vegyíti. 

Ehhez sajnos nem készültek képek, mert sosem voltam otthon olyan napszakban, hogy értékelhető kép készüljön.

 

HB

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://homebrew.blog.hu/api/trackback/id/tr207738568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StPeter 2015.08.30. 11:24:10

Hi!,

most komolyan 236 g víz ? 235 ? 240? :-)

homebrew 2015.08.31. 09:41:21

@StPeter: Igen, ennyit tettem bele, írhatnám hogy 235, de nem annyival csináltam. Ettől függetlenül nyilván nem sokban változik, ha valaki 235 grammal készíti...
süti beállítások módosítása