Lassan véget ér a spárga szezon. De még mielőtt ez bekövetkezne, az alábbi receptet egyszerűen kötelező elkészíteni. Ugyanis olyan egyszerű, mégis ízében annyira összetett és telt, hogy vétek lenne kihagyni. Roppanós leveles tészta, zsenge spárga, krémesre olvadt camembert sajt, valamint egy kis méz és friss kakukkfű. Ezek így összességében jelentik a ízek orgiáját, amik elvarázsolják az ízlelőbimbóinkat. De teljesen. És nagyon. Harmonikus ízek, az édes és sós finom keveredése, a tészta ropogós állaga, és a sajt enyhén érett aromája. Ezek teszik ki azt a csodát, aminek a receptjét most megosztom.
- 1 csomag zsenge, zöld spárga
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
- 2 csomag leveles tészta - gm diétában Mester leveles tészta
- 2 csomag téglalap formájú camembert sajt - lm diétában növényi sajt
- 1 tojás
- 1 ek vaj/margarin
- 1 csipet őrölt rózsabors
a mártáshoz:
- 3-4 ek. méz
- 2 ek. vaj/margarin
- csipet só
- 1 cs. friss kakukkfű
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
A spárga alsó részénél fogjuk meg a zöldséget és törjük el. Ahol már fás kezd lenni, ott fog eltörni. A többit ehhez igazítva vágjuk le és keverjük össze az olajjal, sóval, borssal. Tekerjük ki a két csomag leveles tésztát és vágjuk 4-4 egyenlő részre. Kenjük le vékonyan egy kevés olvasztott vajjal. Minden darabra tegyünk egy szelet camembert sajtot, majd a tetejére helyezzünk pár darab spárgát. A tészta két sarkát tekerjük egymásra (belecsavarva a spárgás sajtot), majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük le mindegyik adagot egy felvert tojással. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Amíg sül, készítsük el a mártást. Olvasszuk össze a mézet a vajjal, tegyük bele a felaprított kakukkfüvet és egy csipet sót.
Tálaljuk melegen a sült tésztát, amit közvetlenül az elfogyasztás előtt locsoljunk meg a mézes, kakukkfüves vajjal. A legvégén szórjuk meg a durvára őrölt rózsaborssal. Előételnek, vendégvárónak, vagy épp egy finom leves utáni főételnek pazar megoldás.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.