Ha ősz, akkor szőlő - és persze kevés dologgal párosul olyan jól a szőlő, mint a sajttal! Most ezt fogjuk kihasználni egy ízletes, friss, finom saláta elkészítéséhez!
Mire lesz szükségünk?
Egy nagyobb fürt, nagyszemű fehérszőlő, és egy közepes fürt, apró szemű vörös szőlő, 20 dkg márványsajt, 20 dkg (sósabb féle) feta sajt, 3 közepes retek, egy dl majonéz, egy dl tejszín, egy kávéskanál mustár, és egy kevés akácméz.
Hogyan fogjunk hozzá?
A szőlőket mossuk meg alaposan, majd szemezzük le, és egy tésztaszűrőben, vagy más erre alkalmas edényben csepegtessük le minél szárazabbra. A retket megmossuk, megpucoljuk, és felaprítjuk vékony szeletekre. A márvány és a feta sajtot kb. egy centi nagyságú kockákra aprítsuk fel.
Tegyünk be a szőlőt, a sajtot és a retket egy nagyobb tálba, majd alaposan keverjük át az egészet, és hagyjuk állni fél órát a hűtőben. Egy külön tálban keverjük el a majonézt, a tejszínt, egy csipet sót, és ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá mézet. Keverjük addig, amíg teljesen sima, homogén elegyet nem kapunk. A hűtőből kivett salátát öntsük le a mártással, és már tálalható is.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
A kánikulák elmúltával, görögdinnye helyett legszívesebben szőlőt nassolok. Kedvelem a nagy, laza fürtöket, kemény, húsos bogyókat, illatos kevés magvú fajtákat. A sárga szemű, muskotályos ízűek a legjobbak! Kóstolják meg a Pölöskei muskotályt! Hedonistáknak friss kaláccsal ajánlom.
A sötét fajták közül, nekem nagyon ízlik, egy szinte fekete csemegeszőlő, a Néró. Van aki esküszik a „saszlára” (Chasselas – fehér vagy piros) de nekem az a véleményem, hogy ez inkább egy borszőlő és mint ilyen mustként, vagy murciként élvezhetőbb. A friss mustot lefagyasztva, még a karácsonyi asztal különlegessége is lehet!