Az őszibarack 4 roppant egészséges hatása

2015. július 1. Deino

shutterstock_104805521.jpg

Az egészséges, üde, fiatal bőrre gyakran hivatkozik úgy a magyar nyelv, hogy hamvas, mint a barack. De vajon van tudományos alapja az összehasonlításnak? Milyen hatással van a barack a testünkre? Most megismerheti e gyümölcs négy érdekes tulajdonságát!

Fogyaszt, erősíti a csontokat

A barack rendkívül alacsony mennyiségben tartalmazza a "nagy hozlalókat": kevés benne a kalória, a fehérje, a szénhidrát és a zsírtartalma is roppant kevés, így fogyasztása nem ró terhet a szervezetre, fogyasztása egyenesen ajánlott fogyókúrázóknak. A barack 85-90 százalékban tartalmaz vizet, így lédús és oltja a szomjat is. A barack nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és kalciumot, így segít megelőzni a csontritkulást, és segíti a csontok regenerálódását.

Egy jó barack megszépít!

A barack rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csak segít nekünk legyűrni a betegségeket, hanem megszépíti, hidratálja a bőrt, és óvja a káros környezeti behatásoktól. A barack fogyasztása jót tesz a hajunknak és a körmeinknek is magas szelén- és cinktartalma révén.

shutterstock_190839911.jpg

Védi a színünket

A már említett magnézium-, szelén-, és cinktartalom javítja a barackevők közérzetét, oldja a feszültséget, megnyugtat, és csökkenti a vérnyomást - ez pedig nagyon jót tesz a szívnek. Nem beszélve arról, hogy segít eltávolítani a szövetekből az ott megrekedt vizet, így felfrissítve, tehermentesítve az érrendszerünket és a szívet.

Serkenti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően ez a gyümölcs remekül segít újra aktivizálni a lelassult emésztést, megszünteti a székrekedést. Magas pektintartalma szintén serkenti az anyagcserét. Legjobban akkor érvényesül a hatása, ha étkezés után 2-3 órával fogyasztjuk.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Itt az igazi nyár, néhány tudnivaló a gyümölcsök hűtéséről: a banán megbarnul, a paradicsom ízetlen lesz, az édesburgonya megkeményedik, ezeket ne tegyük a hűtőbe. De uborkát, ananászt, citrusféléket, fokhagymát, padlizsánt, hagymát és dinnyét se hűtsünk. A kivit, nektarint, barackot, körtét, szilvát, avokádót kint érleljük, ha már fogyasztásra kész, akkor tegyük be a hűtőbe. Az alma, sárgabarack, avokádó, nektarin, körte és szilva etilént termel, ezért tartsuk távol az erre érzékeny zöldségektől és gyümölcsöktől."

süti beállítások módosítása