Frissítő, hidegen is nyerő lepény. Az omlós tészta teljes kiőrlésű lisztből és olívaolajból készül. A lepény intenzív ízét a feta, a fokhagyma, a rozmaring és a dijoni magos mustár adja.
Első lépésként a lepény tetejének valót készítem elő: 2 vékony, 25-30 cm-es salátacukkinit vékonyra karikázok és besózok.
A tésztához az alábbi hozzávalókat dolgozom össze, először fakanállal, majd kézzel:
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
120 ml olívaolaj
240 ml hideg víz
1 csipet só
A tészta egy nagy sütőtepsihez lesz elegendő. (Mellesleg kiválóan fagyasztható is nyersen, érdemes többet készíteni egyszerre és lefagyasztani egy adagot.)
A krémhez az alábbi hozzávalókat dolgozom össze:
25 dkg feta
5 evőkanál creme fraiche vagy tejföl ( 1kis pohár)
1/2 evőkanál magos mustár
1 ág rozmaring felaprítva
4 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt bors
Ha elkészültem a tésztával és a krémmel, lecsepegtetem a sótól levet engedett cukkinit és papírtörlőre teszem száradni. (tipp: ha nem szeretnéd sózni, 5-7 percre a mikróba is beteheted a felszeletelt cukkinit, így is össze fog esni.) A tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percet elősütöm. Ezután egyenletesen rákenem a krémet és kirakom a tetejét a cukkinikarikákkal. Megszórom provance-i fűszerkeverékkel. Újabb 20 percre visszateszem a sütőbe.
Melegen is szeletelhető, de a legfinomabb hidegen, egy forró nyári napon, hús mellé vagy csak magában. Semmittevés közben, a fák és a kék ég alatt.
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on is.