Élénken foglalkoztat olyan desszertek készítése, melyeknek alacsony a szénhidráttartalma, és nem is túl édesek. Inkább különleges finomságok, mint édesítőszer ízű desszertpótlékok. Ezért nagyon vártam már, hogy kipróbálhassam a quinoát, ami nem gabona, hanem mag, pehelyként pedig kifejezetten jól működik süteményekben is. (Egészben pedig pohárdesszertekben, ezt is ki fogom próbálni).
A quinoa a spenót és a cékla rokona. Alacsony a kalória- és magas a fehérjetartalma, számos jótékony hatása van a szervezetre, szupertápláléknak is kikiáltották. Utóbbi valóságtartalmáról nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy finom és egészséges lisztalternatíva süteményekben. Nekem ebben a sütiben maximálisan bevált!
(A spenóttal való rokonság abban is megnyilvánul, hogy a növénynek jelentős az oxalát tartalma. Ezt vegyétek figyelembe, mert túlzott fogyasztása vesekő képződésére hajlamosíthat, más faktorokkal együttesen.)
A quinoás joghurtos süti elkészítése
Kikenek zsiradékkal egy őzgerincformát és begyújtom a sütőt 180 fokra. 3 tojást robotgéppel elkeverek 9 dkg nyírfacukorral, majd amikor már szépen kifehéredett, hozzáadok 20 dkg joghurtot. Szintén robotgéppel elkeverek a masszában 15 dkg quinoapelyhet, 5 dkg süteménylisztet, fél csomag sütőport, egy csapott kávéskanál őrölt fahéjat. Amikor szép homogén a tészta, fakanállal belekeverek 5 dkg étcsokoládé cseppet vagy apróra vágott étcsokit (ha lehet, cukormenteset) és 5 dkg durvára aprított pekándiót.
A tésztát a formába simítom, az előmelegített sütőben 45-50 percet sütöm. Rácson hűtöm ki, majd éles késsel szeletelem.
Hozzávalók:
15 dkg quinoapehely
5 dkg süteményliszt
fél csomag sütőpor
csapott kávéskanál fahéj
3 tojás
9 dkg nyírfacukor
20 dkg joghurt
5 dkg étcsokoládé csepp (vagy apróra vágott étcsoki, ha lehet, cukormentes)
5 dkg pekándió
zsiradék a forma kikenéséhez
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-55 perc.