A dögmeleg alkalmából az utóbbi hetekben körbejártuk az alkoholos fagylaltok témakörét: van köztük keményen 18 plusszos, de olyan is, aminek csak az ízesítése rumos, és egy ötéves is simán nyalhatja. Kitérőt tettünk Budapest után Dunavarsányba és a Balatonra is. Szubjektív körkép jön a Drunken Kitchen nyomvonalán haladva. Pontoztunk is, a 10 a legjobb.
A Levendula fagyizóban azt mesélték nekünk, hogy legalább egy alkoholos fagyit mindig tartanak, van chiantis, pálinkás, mi most épp a muskotályos körtébe futottunk bele. De amilyen jó volt, megyünk máskor is!
Muskotályos körte 9/10
Frissítő körteíz, kicsit mézes, muskotályos jegyekkel. Kifejezetten könnyű, finom, a mezőny egyik legjobbja, mert nem unjuk meg egy nyalás után sem.
LA MIMOSA - Radnóti Miklós u. 43.
Tokaji aszú 5/10
Aszalt szőlő (még nem mazsola) van aszúba áztatva és belekeverve a fagyiba. A fagyinak ez csodás aszús bukét ad, viszont "savanyú a szőlő" – magába a szőlőszembe harapva savanykás ízt kapunk. Édesebb, botritiszes harmóniákra vágytunk.
Áfonyás pezsgő 7/10
Tejes alapú, áfonyás tutti-fruttis beütéssel, mintha egy nyalóka közepe folyt volna bele a fagyiba. Áfonyás rágógumira emlékeztet, ugyanakkor van benne egy csipet édes fanyarság, ami jól áll neki.
SZENDZSÓ - Frankel Leó u. 11.
Aszús aranymazsolás 8/10
Kifejezetten frissítő iz, mint egy fagyasztott aszú-fröccs, izgalmas mazsolaszemekkel. Benne a bor karaktere és a mazsolákban az aszú édessége dominál. Nem egy egydimenziós fagyi, jóval összetettebb, mint egy citrom.
(Update: Most alakították át, nem tudjuk, a fagyik maradnak-e)
FRAGOLA - (több helyen a városban)
Chianti 8/10
Hárman kóstoltuk és hárman bólintottunk össze: ez bizony boros fagyi! Zamatos, nem zavaró, de vörösbor íze van, krémes, frissítő, mint egy könnyedebb reduktív tétel. Benne a vörösbor karaktere. Az állag és az íz együtt furcsa lehet elsőre, dehát ilyen egy vörösboros fagyi.
DUNAVARSÁNY
Rumos meggyes csoki 5/10
Ha egy jó csokit akartok enni, biztosan nem jártok rosszul: ez egy jó sűrű csokis csoda. De rumot nem érezni benne, ezért kapott 5-öt.
Ez izgatott minket a legjobban, hiszen a Kazinczy utcai koktélbár kifejezetten alkoholos fagyikkal is elkezdett foglalkozni, melyek között bizony vannak 18 plusszosak is. A fagyik egy encsi manufaktúrában készülnek és kifejezetten a Pharma részére fejlesztették őket.
Russian Flower (Russian Strandard vodka, cékla, passion fruit) 5/10
Tényleg olyan, mint egy koktél, érződik benne az alkohol, persze berúgni nem fogunk tőle. A lány a pultban azt mondja, ez fogy a legjobban. A passion fruit dominál, és megint kiderül, hogy a vodka azért nem egy karakteres ital.
Secret Garden (Hendrick’s gin, zeller) 8/10
Ez a legizgalmasabb mind közül. A kompozíció nem a gyümölcsös édes vonalon halad, nem is a lime-menta vonalon, sokkal inkább a zöldségeket és fűszereket érezni benne. Petrezselyem, fehérrépa, rózsabors, mindez egy kis ginnel megbolondítva: ha elsőre furcsán hangzik, az még egy ok arra, hogy megkóstold.
Unicum szilva 5/10
Fűszeres, kicsit ragadósan édes, szinte kólás aromákat érzünk benne. Ha neked az Unicum az az ital, amit szeretsz a szádban tartani és szopogatni, be fog jönni. Ha inkább lelököd általában, akkor nyalogatni sem kívánod majd.
Quincy (Szicsek birspálinkával) 6/10
Ugyanez a helyzet a pálinkás fagyival. A Szicsek birspálinkás Quincy valóban annyira pálinkás, hogy nem a koktél, sokkal inkább a rövidital jelleg dominál. Egyértelműen zöldalmás aromákat érzékelünk, talán a birs lehűtve hozza ezt, ki tudja. Mi inkább szavazunk egy mojitóra.
----
Azt is megnéztük, hogy hogyan készülnek ezek a finomságok. Figyeljetek, mert hamarosan még több alkoholos fagyi jön!
/Dóri