A nyugati világ legújabb divatgabonája az afrikai magasföldi népeknek ötezer éve biztosítja a napi betevőt

Az emberiség legősibb szuperélelméről van szó, és ha az sem elég, hogy a reformtáplálkozás-szubkultúrából a mainstream sztárság felé tartó quinoánál is több értékes tápanyagot tartalmaz, levesz majd a lábadról a nevével:

ez a tőtippan!

Arról lett egy csapásra híres, hogy bár nála kisebb szemű gabona nincs a világon, de az összes többinél gazdagabb kálciumban, remek vas, foszfor, és cinkforrás, és a B16 mellett egyedülálló módon még C-vitamint is tartalmaz. Ugyanakkor gluténmentes, és szénhidrátjainak majd fele rezisztens keményítő, azaz emészthetetlen szénhidrát, ami a legújabb kutatások szerint azzal, hogy szinte sértetlenül szalad át rajtunk, miközben serkenti a jótékony baktériumokat, a bélműködésünk egyik legjobb barátja.

A magyarul zavarba ejtően szépen csengő - a világ többi részén kurtán teffnek szólított - tőtippan amilyen apró, annál szaporább. Két nagy marék, azaz fél kiló mákszemnyi magját elvetve, 12 hetes növekedési ciklusa végén, akár egy tonnát is betakarítanak kiterjedt etiópiai és eritrea-i termőterületein. Alapanyaga az itt élők egyetlen biztos napi betevőjét jelentő lepénykenyerének, az injerának, és jelentős részét, 40%-át adja az érintett országok teljes gabonatermelésének.

A tőtippan neked is segíthet, hiszen

  • gazdag kálciumban, ami a csontok egyik építőköve, pótlása pedig fontos része a csontritkulás megelőzésének,
  • tele van fehérjével, olyan aminosavakban is gazdag, mint a bőr szépségét támogató lizin, 
  • alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegként is bátran beillesztheted a diétádba,
  • szintén alacsony nátriumtartalma miatt szívbarát, 
  • magas rosttartalma viszont jót tesz a bélrendszernek, és fogyasztása mellett a kakilással is kevesebb lehet a problémád.

Jó hír: a tőtippan nem csupán egészséges, finom is!

A teff enyhén édeskés, kissé a diófélékre emlékeztető ízű, és nagyjából a többi gabonaféléhez hasonlóan kell vele a konyhában bánni. Ha simán megfőznéd, 

  1. fél bögre teff maghoz adj két bögre vizet és egy csipet sót,
  2. forrald fel, vedd alatta alacsony lángra a gázt vagy a drótos gázt, és főzd lefedve 15-20 percig,
  3. húzd le a tűzről, keverd át, és hagyd magára 5 percig,
  4. tálalhatod is!

A tejbegrízrajongók imádni fogják a lisztjéből készült készült tejhelyettesítőbetippant, de muffinokhoz és palacsintákhoz is érdemes kipróbálni, kísérletezni vele. Ha pedig kezdőként egy tuti, lustálkódós szombat reggelre való receptet próbálnál ki, ugorj neki ennek:

 

Banános-mandulás rizsitalbatippan

Adag: 4 Elkészítés: 25 perc Tápérték kb.egy adagban: 286 kcal   gluténmentes - hozzáadottcukor-mentes - tejfehérjementes - laktózmentes - vegán - paleo

 

photo_2018_09_17_15_49_52.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre teffmag
  • 1,5 bögre víz
  • 1,5 bögre kókuszos rizsital (vagy bármilyen magital)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • fél mokkáskanálnyi fahéj
  • 1 banán felkarikázva
  • csipet só
  • egy marék szeletelt mandula
  • 1 teáskanál édesítő (eritrit, vagy amit használsz)

Elkészítés:

  1. Közepes lángon indítsd el egy lábosban a teffet a kókuszolajon, a vízzel, a rizsitallal, a fahéjjal, az édesítővel, és a banánnal.
  2. Néha keverj rajta egyet, miközben felforr
  3. Alacsony lángon, lefedve főzd tovább 15-20 percig, néha keverj rajta egyet, ne ragadjon le. (Ha kezd nagyon sűrű lenni, vízzel vagy rizsitallal picit higíthatod, de a fenti arányok mellett erre ritkán van szükség)
  4. Amikor már elég sűrű, és kóstoláskor nem ropog a teffmag, akkor kész is a reggeli
  5. Tálald müzlis tálakba, várj egy picit, míg meghül, díszítsd banánkarikákkal, mandulaforgáccsal, és reggelizd be.

Hallottál már korábban a tőtippanról? Használod is? Két lábon járó teffciklopédia vagy? Oszd meg velünk kommentben!