A nyugati világ legújabb divatgabonája az afrikai magasföldi népeknek ötezer éve biztosítja a napi betevőt
Az emberiség legősibb szuperélelméről van szó, és ha az sem elég, hogy a reformtáplálkozás-szubkultúrából a mainstream sztárság felé tartó quinoánál is több értékes tápanyagot tartalmaz, levesz majd a lábadról a nevével:
ez a tőtippan!
Arról lett egy csapásra híres, hogy bár nála kisebb szemű gabona nincs a világon, de az összes többinél gazdagabb kálciumban, remek vas, foszfor, és cinkforrás, és a B16 mellett egyedülálló módon még C-vitamint is tartalmaz. Ugyanakkor gluténmentes, és szénhidrátjainak majd fele rezisztens keményítő, azaz emészthetetlen szénhidrát, ami a legújabb kutatások szerint azzal, hogy szinte sértetlenül szalad át rajtunk, miközben serkenti a jótékony baktériumokat, a bélműködésünk egyik legjobb barátja.
A magyarul zavarba ejtően szépen csengő - a világ többi részén kurtán teffnek szólított - tőtippan amilyen apró, annál szaporább. Két nagy marék, azaz fél kiló mákszemnyi magját elvetve, 12 hetes növekedési ciklusa végén, akár egy tonnát is betakarítanak kiterjedt etiópiai és eritrea-i termőterületein. Alapanyaga az itt élők egyetlen biztos napi betevőjét jelentő lepénykenyerének, az injerának, és jelentős részét, 40%-át adja az érintett országok teljes gabonatermelésének.
A tőtippan neked is segíthet, hiszen
- gazdag kálciumban, ami a csontok egyik építőköve, pótlása pedig fontos része a csontritkulás megelőzésének,
- tele van fehérjével, olyan aminosavakban is gazdag, mint a bőr szépségét támogató lizin,
- alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegként is bátran beillesztheted a diétádba,
- szintén alacsony nátriumtartalma miatt szívbarát,
- magas rosttartalma viszont jót tesz a bélrendszernek, és fogyasztása mellett a kakilással is kevesebb lehet a problémád.
Jó hír: a tőtippan nem csupán egészséges, finom is!
A teff enyhén édeskés, kissé a diófélékre emlékeztető ízű, és nagyjából a többi gabonaféléhez hasonlóan kell vele a konyhában bánni. Ha simán megfőznéd,
- fél bögre teff maghoz adj két bögre vizet és egy csipet sót,
- forrald fel, vedd alatta alacsony lángra a gázt vagy a drótos gázt, és főzd lefedve 15-20 percig,
- húzd le a tűzről, keverd át, és hagyd magára 5 percig,
- tálalhatod is!
A tejbegrízrajongók imádni fogják a lisztjéből készült készült tejhelyettesítőbetippant, de muffinokhoz és palacsintákhoz is érdemes kipróbálni, kísérletezni vele. Ha pedig kezdőként egy tuti, lustálkódós szombat reggelre való receptet próbálnál ki, ugorj neki ennek:
Banános-mandulás rizsitalbatippan
Adag: 4 Elkészítés: 25 perc Tápérték kb.egy adagban: 286 kcal gluténmentes - hozzáadottcukor-mentes - tejfehérjementes - laktózmentes - vegán - paleo
Hozzávalók:
- 1 bögre teffmag
- 1,5 bögre víz
- 1,5 bögre kókuszos rizsital (vagy bármilyen magital)
- 1 evőkanál kókuszolaj
- fél mokkáskanálnyi fahéj
- 1 banán felkarikázva
- csipet só
- egy marék szeletelt mandula
- 1 teáskanál édesítő (eritrit, vagy amit használsz)
Elkészítés:
- Közepes lángon indítsd el egy lábosban a teffet a kókuszolajon, a vízzel, a rizsitallal, a fahéjjal, az édesítővel, és a banánnal.
- Néha keverj rajta egyet, miközben felforr
- Alacsony lángon, lefedve főzd tovább 15-20 percig, néha keverj rajta egyet, ne ragadjon le. (Ha kezd nagyon sűrű lenni, vízzel vagy rizsitallal picit higíthatod, de a fenti arányok mellett erre ritkán van szükség)
- Amikor már elég sűrű, és kóstoláskor nem ropog a teffmag, akkor kész is a reggeli
- Tálald müzlis tálakba, várj egy picit, míg meghül, díszítsd banánkarikákkal, mandulaforgáccsal, és reggelizd be.
Hallottál már korábban a tőtippanról? Használod is? Két lábon járó teffciklopédia vagy? Oszd meg velünk kommentben!