A méz cukorbetegséggel is fogyasztható, de nem mindegy, hogyan!
2016. február 09. írta: Prima Medica1

A méz cukorbetegséggel is fogyasztható, de nem mindegy, hogyan!

Amikor előkerül a kérdés, hogy az ember cukrot vagy mézet egyen inkább, akkor a mérleg nyelve egyértelműen a méz felé hajlik. Bár a méz, tulajdonságait tekintve 70-80%-ban megegyezik a cukorral, nem szabad megfeledkezni arról, hogy magasabb a vitamin, és ásványi anyag tartalma, valamit antioxidánsokban sincs benne hiány. Ez azt jelenti, hogy a mézet mértékkel fogyasztva mindenképpen győztesen lehet kihozni a cukorral való összecsapásából.

De nem mindegy, hogy az ember egészségesen fogyasztja mértékkel a mézet, vagy cukoranyagcsere problémával. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy milyen szabályok érvényesek ilyenkor.

Cukorbetegség és méz

Olyan hírek is rendszeresen napvilágot látnak, hogy a méz a cukorbetegek számára is megoldás lehet, azonban nem a legjobb választás cukor helyettesítésére. A cukor vagy kémia nevén szacharóz, 100 grammja 400 kcal-t és 100 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ehhez képest a méz 100 grammja átlagosan 326 kcal-t és 82 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kis mértékben kevesebb az energia és szénhidrát tartalma is, de mivel döntő többségében egyszerű, illetve kettős cukrokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli.

Cukorbeteg diétában arra kell törekedni, hogy az étrend összetevői többségében alacsony glikémiás indexűek legyenek, illetve kontrol alatt legyen a bevitt szénhidrát és kalória mennyiség is. Édesítésre javasolt cukorbetegek esetén a mesterséges édesítőszerek használta vagy a természetes eredetű nyírfacukor, eritrit, esetleg stevia alkalmazása.

A méz, gyors vércukoremelő képessége miatt, szigorú szabályok, és betartott mennyiségi korlátok mellett alkalmazható cukorbetegek esetében.

honey-823614_960_720.jpg

„Egy jól beállított vércukor értékekkel rendelkező cukorbeteg esetén néha, kis mennyiségben természetesen beilleszthető az étrendbe a méz, de minden esetben számolni kell a szénhidrát tartalmával. 1 evőkanál méz elfogyasztása kb. 12 gramm szénhidrátot ad az étrendhez. Ám ha ügyesen válogatjuk össze az alapanyagokat, és magas rost- vagy fehérje tartalmú ételekkel fogyasztjuk, akkor lassíthatjuk a felszívódását.

Találkozhatunk mézpótlóval néhány üzletben, melyben különböző édesítőszerekkel próbálják a méz íz világát pótolni. Viszont a mézben jelenlévő hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat, különleges aromát természetesen nem tudja visszaadni. Ha mézre vágyunk, inkább válaszunk jó minőségű mézet, és kis mennyiségben, ritkán fogyasszuk.” - fűzi hozzá Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Megelőzéssel maradhat az élvezet

A méz nem csak egészséges, hanem finom is, ám csupán korlátozottan élvezhető, különösen, ha az ember cukorbeteg. Ahhoz, hogy a krónikus betegségek kialakulását megelőzhessük, mindenképpen figyelnünk kell a bevitt szénhidrát mennyiségre, és optimális testtömeg fenntartására, elérésére, a rendszeres fizikai aktivitásról nem is beszélve.

Az emberek különbözőek, így egyediek az igényeik, és a lehetőségeik is. Ez azt jelenti, hogy egy minta étrend, minta mozgásprogram messze nem elégíti ki mindenki szükségleteit. Minden esetben egy dietetikus által összeállított egyénre szabott étrendre kell törekedni, és egy gyógytornász vagy személyi edző által javasolt mozgásterápia kialakítására van szükség. Mindemellett az eredmény tökéletessége érdekében az orvosi kontroll is indokolt, hiszen komplex életmódbeli változásokhoz szervesen kapcsolódik több szakember munkája is.

Forrás: Budai Endokrinközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://diabetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr648373182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.02.10. 21:04:01

AZT tudtatok, hogy Kinaban a meheket viragok helyett cukorral "etetik"?! A Hamis mez azert hamis, mert nem nektarbol hanem sima ipari cukorbol keszitik a mehek. Nem sok viragos mezo van a nagyvarosok kornyeken :(

Itt a gyogyszertarban is arulnak mezet, ott szoktam venni.

miyagawa 2016.02.11. 08:31:38

"A cukorbeteg gondolja meg, mit eszik és mennyit" - ennyi a cikk, elég sovány.
Az előző kommentelőnek: a hamisított mézről fura elképzeléseid vannak :)
Mielőtt hozzád kerül, akárhol hamisíthatják a mézet: a méhész, a felvásárló, a kereskedő is megteheti. A gyógyszertári méz is lehet hamisított, senki nem tudja megállapítani. Itthon is népi sport volt a hamisítás már a 19. század óta, nem a kínaiak találták fel.
www.stenclimeheszet.hu/index.php/hu/erdekessegek/73-a-mezhamisitasrol

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.02.11. 10:50:41

@miyagawa: ez esetben revidialom a mondandomat, lehetseges, hogy nem a "hamis" mezrol szereztem tudomast csak a sima occso kinai metodusrol. Egyebkent cukorral kecsegtetni a meheket nyilvan egyszerubb mint viragos mezok kozelebe telepiteni oket mikozben ahol lehet termofold van. Vagy sivatag. Vagy fagyott talaj. Vagy dzsungel.

miyagawa 2016.02.11. 12:33:42

Na még egyszer: "A termelők úgy tudnak a legkönnyebben hamisítani, ha a méhekkel cukorszirupot etetnek fel, amit a méhek a mézbe kevernek, és enzimeikkel ugyan úgy lebontják és érlelik, mint a nektárt." - ha jól értem - és amennyire a méhészektől hallottam - az nem megy, hogy egy füstös iparváros közepén cukorból vagy cukorszirupból mézet gyártatunk a méhekkel.
Télen a kaptárokban levő méheknek adnak a méhészek cukorszirupot, hogy ne pusztuljanak el tavaszig.
Mivel a hamisított mézet sem laborban, sem érzékszervi vizsgálattal nem lehet megkülönböztetni a hamisítatlantól, szerintem anyagi érdekből folyik a harc a hamisítás ellen, ugyanis a hamisított méz olcsóbb, így aki azt árul, jobban jár, mint aki nem. És aki nem, annak erős anyagi érdeke fűződik a hamisítók ellen. Szó sincs a fogyasztókról, csak védik az anyagi érdekeiket.
A további fázisokban elkövetett mézhamisításnak a méhekhez már semmi köze, akár a felvásárlók, akár a kiszerelők elkövethetik, de valamennyi méz azért kell hozzá, szóval szerintem nem verhető rá kizárólag a kínaiakra.
Ha egyértelmű, akkor meg azt kell felelősségre vonni, aki szemét terméket importál.

kupeci 2016.02.11. 20:41:29

Üdv mindenkinek!
Na még egyszer:)Az előbbi sorokban nagyon sok igazság van. Azonban egy dologról nem szabad elfeledkezni,mégpedig arról hogy az igazi méz (főleg a vegyes virágméz) nagyon sok gyógyító virágport tartalmaz.Na ez nincs a cukorból készült mézben.
süti beállítások módosítása