Tavaly télen készítettem már egy brutálisan finom, extravagáns csirkehusi levest (azt hiszem itt az ideje, hogy újra megcsináljam), most pedig a zordabb időjárásra, a hidegebb időre való tekintettel ugyanezen a vonalon mozogva ismét egy ütős leves főzésére adtam a fejem. Ezúttal az egyszerű de nagyszerű elvet alkalmazva egy testet-lelket melengető, tartalmas leveske született!
Kezdésként némi felhevített olívaolajra dobtam az apróra vágott lilahagymát (16dkg), majd öt perccel később négy duci gerezd fokhagyma (15g) és egy nagyobb darab hámozott gyömbér (15g) is a lábosban landolt reszelt állapotban. Ekkor már sóztam és aktívan borsoztam is ezt az alapot, valamint egy púpos teáskanálnyi füstölt cayenne őrleménnyel (Sárréti Chilifarm) is gazdagodott az ízvilág. Öt percnyi aktív kavargatást követően jöhetett a felszeletelt gomba (26dkg), egy-két perc kevergetés után pedig felöntöttem egy liter vízzel az egészet.
Ekkor lehet leveskockát is adni hozzá, akinek nincs ellenére a dolog, én bevallom férfiasan, két teáskanálnyi csirke fűszerkeverékkel szórtam meg az alaplevet, de természetesen a só is megteszi, csak én valahogy mindig kapok ilyen cuccokat, aztán csak használom már néha. A csirkehús tetszés szerinti méretűre illetve nagyságúra vágható, én a kisebb kockák híve vagyok, két egész csirkemellet használtam, ami pontosan egy kg-ot nyomott. Ekkor került a lábasba egy szál répa (10dkg) is felszeletelve (én a félkör híve vagyok), a forrást követően pedig csökkentettem a hőfokot, hogy azért még rotyogjon, időnként megkeverve pedig fél óra múlva utolsó lépésként 10dkg bébispenótot is adtam a leveshez. Öt perc múlva késznek ítéltem a művet, illetve még egy picit sóztam a végén, de tetszés szerint lehet itt még a fűszerekkel játszani persze. Én inkább tálalás után vadítottam még némi chili esszenciával, mert pont volt egy kis betegség kibontakozóban, meg az idő is erősen zorall volt és ilyenkor néha jólesik túltolni a chilit, haha. Ezúttal egyébként nem lett annyira erőteljes, extrém ízvilágú a kész mű, de az igazat megvallva másnap sokkal jobban kijöttek az ízek. Ráadásul igencsak gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni egy ilyen levest, ami igen jól tud jönni hidegebb napokon. (6 adag)