Végre elkezdtek termeszteni idehaza is különleges gombafajtákat, mint az ördögszekér, a shimeji vagy a shiitake féléket. Sõt, még kapni is lehet õket, ha nem is ingyen. Nincs itthon a feleségem, be is vásároltam belõlük, hogy meginvitálom a szomszédságot egy gombarizottóra.
Szép kényelmesen nekiálltam a munkának.
Elsõnek az alaplevet kellett megfõzni, mert frisset akartam hozzá.
- 2 csirkeaprólék (a karácsonyi kapirgálósból tettem félre)
- 2 csirkehát
- 3 póréhagyma setétebb része
- zellerszár
- zeller
- sárgarépa
- gyökér
- zöldpaprika
- lestyán
Mennyiségeket nem tudok, olyan ahogy sikerül módszerrel dobáltam be a fazékba a hozzávalókat. Az aprólék mellé loptam még a kutyának vett farhátból két kisebb hátat is. A fazék olyan 4 literes, ezt megtöltöttem, és csendes lángon fõztem 2 órát.
Ezután leszûrtem (de megettem belõle a húsosabb alkatrészeket, nomeg egy lábat is), és egy nagyobb jénaiba feltettem pici lángra, mert a rizottóhoz forró alaplé kell.
Remek lé lett! A fõzés további szakaszában idõnként megittam egy kis pohárkával belõle - nem is lett elegendő a rizshez, kellet még vizet forralnom :)
Összeszedtem a rizottóhoz szükséges összetevõket:
- 40 dkg Arborio rizs
- 15 dkg barna Shimeji gomba
- 15 dkg Ördögszekér gomba
- 10 dkg Shiitake gomba
- 10 g szárított vargánya
- 2 kisebb vereshagyma
- 3 zellerszár
- 1 szál sárgarépa
- 2 zöldpaprika
- 15 dkg mirelit zöldborsó
- 5 dkg Pecorino Romano sajt
- 5 dkg parmezán jellegû sajt Káptalantótiból
- 3 ek ghi
- 2 ek olivaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- két ág kakukkfü
A paradicsomot és a gyömbért végül nem használtam fel a recepthez.
A vargányát kiváncsiságból megmértem, majd apróra tördelve egy pohárba dobtam. Öntöttem rá a forró alaplébõl, hogy ellepje (köszönhetõen a fényképezésnek, sikerült a lé egy részét melléönteni - és dokumentálni :). Egy evõkanállal leszorítottam, mert folyton felúsztak a felszínre.
Jöttek a zöldségek, amiket mind felkockáztam, és kis tálkákban lefóliázva félretettem a fõzésig.
A gombákat is letisztítottam egy ecsettel, de elég tiszták voltak. A Shimeji gombának levágtam a közös tönkjét, de amúgy elég picik voltak, hogy ne kelljen felkockázni. A shiitake-nek elég kemény/szívós a tönkje, azt nem adtam hozzá a többihez.
Elõkészítettem a zöldborsót, lecsipkedtem a kakukkfüvet és daráltam sok tekerés feketeborsot is, majd megreszeltem a pecorinot. A parmezán jellegû sajtot vékony forgácsokra gyalultam - az jó lesz majd a tálaláshoz.
Egy órával a meghirdetett vacsoraidõpont elõtt a legnagyobb serpenyõmben felhevítettem a ghít az olivával. Belekevertem a zöldpaprika és hagymakockákat. 5 percig dinszteltem nagy lángon, majd belekevertem a mosatlan rizst. Nem szabad lemosni a rizsről a keményítőt, az süríti be a rizottót! Ezt addig kevergettem, mígnem a rizsszemeket fényes réteg vonta be, és elkezdtek színesedni. Ekkor a rizottó elsõ fontos lépése: egy deci borral kell felköszönteni a piruló rizst, amit az lelkesen fel fog szívni.
Ettõl kezdve nem lehet magára hagyni a serpenyõt. A lángot levettem közepesre. Folyamatos keverés mellett adagolni kell merõkanalanként az alaplevet a rizshez, pótolni, ha felitta - nem szabad már zsírjára sütni. Tíz perc múltán alaplé helyett a vargányát öntöttem bele az áztatólével együtt. Ügyeljünk, hogy a legalját már ne öntsük a rizshez, mert abban lehetnek homokszemcsék (voltak is). Öt perc múlva adtam a sárgarépa/zellerszár kockákat a rizshez. A kevergetés persze folyamatosan ment, valamint az alapléadagolás is. Újabb 5 perc, és a gomba is a serpenyõbe került, amit megszórtam a borssal és sóval.
A gombában rengeteg víz van (90%-a víz), ezért itt egy kicsit vissza lehet venni az alaplé utánpótlásból. Körülbelül 15 perc alatt a gomba is megfõ. Ekkor hozzáadtam a kakukkfüvet. Ahogy a rizs elérte az "al dente" állagot, hozzáadtam a zöldborsót (annak csak 1 perc kell), majd belekevertem a reszelt sajtot. Szép krémesre sikerült.
A vendégek kicsit elõbb befutottak, mint a rizottó elkészült volna, ezért pici vajas/füstölt lazacos falatkákkal ütötték el az éhségüket.
Természetesen az ünnepi kék tányérban tálaltam egy nagy kanálnyi sajtforgáccsal megszórva. Savanyúnak egy kis ecetes jalapeño paprikát, valamint Babette féle savanyúuborkát ajánlottam.
Igazán jól sikerült! A rizst bevonta a szósza, a gombák roppanósak, a sajt olvadt a tetején - pont, ahogy azt elképzeltem. A csapat fehérbort szavazott meg az ételhez.
Mindenki kétszer vett magának...