Ne öntsd ki a túlfűszerezett ebédet! Ezekkel a trükkökkel megmentheted

Ha veled is előfordult már, hogy túlfűszerezted az ételt, megmutatjuk, hogyan semlegesítheted a tüzes ízeket.

Túl fűszeres étel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben belefutottak már abba a kellemetlen jelenségbe, amikor is túlzásba estek a só, a bors vagy éppen a csípős paprika mennyiségét illetően. Szerencsére nincs minden veszve, hiszen akad pár trükk, amivel a menthetetlennek tűnő fogásokon is segíthetsz.

Legyen szó egy hétköznapi ebédről vagy egy családi eseményről, ugyan ki ne keseredne el, ha a hosszú órákig tartó konyhai toporgás végül csúfos kudarcba fullad? A tehetetlenséget és a sírógörcsöt pedig csak fokozza, ha a vendégsereg pillanatokon belül megérkezhet. A túlsózott, túlfűszerezett ételek feljavítása veszett fejsze nyelének tűnhet, de azért nem kell rögtön a lefolyóba öntened az ebédet.

Univerzális megoldások

Amennyiben túlfűszerezted az ebédet, mindenekelőtt érdemes egy próbát tenned a savakkal: a citrom és a lime leve például semlegesítheti a csípős ízeket. Ha ez nem bizonyul sikeresnek, érdemes megpróbálni, hogy egy kanál cukrot is keversz az ételbe. Továbbra sem történt változás? Citruslevek helyett kísérletezz ecettel, a cukor helyettesítésére pedig tökéletes a méz.

Végső esetben még mindig ott van a hígításos módszer, magyarán, ha levest vagy valamilyen szaftosabb étket készítesz, egy kevés víz hozzáadása megmentheti az ebédet. Amennyiben nem vízalapú az étel, érdemes végigzongorázni, melyik hozzávaló kerülhet bele még pluszban akkora mennyiségben, hogy felszívja a felesleges fűszert. De különös módon a paradicsomlé, a ketchup és az apróra vágott ananászdarabok is semlegesíthetik a csípős ízeket.

Ezt tedd, ha túl csípős lett!

A módszert már a nagymamád idejében is előszeretettel alkalmazták, vagyis valahányszor túl csípőset ettek, leöblítették a fogást egy pohár tejjel. És valóban, a tejtermékek, pontosabban a bennük lévő cukor enyhítheti a pikáns érzetet. A módszer egyébként működhet joghurttal, kókusztejjel, esetleg egy lágyabb sajttal, például parmezánnal is. Ha legközelebb túl csípősre sikerül az ebéd, adj hozzá egy evőkanállal valamelyik fenti élelmiszer közül. A curry ízének enyhítésére pedig próbáld ki a mogyoróvajat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a helyzet a sóval?

A szóbeszéd szerint, ha az elsózott ételbe beledobsz egy egész burgonyát, akkor a zöldség magába szívja a felesleges sót. Sajnos a dolog úgy áll, hogy ez nem egyéb, mint legenda, tudniillik, a burgonya a sóval együtt vizet is felszív, vagyis ez mit sem segít a helyzeteden. Ellenben a tejfölös-joghurtos alapú mártások ezúttal is életmentőnek bizonyulhatnak, akárcsak a citromlé.

Források: DailyMail, Food52

Ezt is szeretjük