Egészséges szaloncukor házilag: 2 ínycsiklandó cukormentes változat
Létezik egészséges szaloncukor? Igen, és egy órán belül elkészítheted
Ha karácsonykor is fontos számodra az egészség és az ünnepi készülődés közepette van még egy kevés szabad vegyértéked, az alábbi két recept egyértelműen neked szól.
A megszokott zselés és csuda tudja milyen összetevőkből álló szaloncukrok helyett idén készíts cukormentes, de finom változatot házilag.
Aszalt gyümölcsös szaloncukor
Az alábbi mennyiségek nincsenek kőbe vésve: ha édesebb szaloncukrot szeretnél, a sárgabarack, az aszalt szilva és a mazsola legyen túlsúlyban, ha savanykásabb ízvilágra vágysz, áfonyából és meggyből kerüljön több bele. Arra ügyelj, hogy az aszalt gyümölcsök ne legyenek túl szárazak, ellenkező esetben nehezen tapadnak össze - bár egy kis vizes, vagy rumos áztatás ezen is segíthet.
Hozzávalók 70 darabhoz:
- 30 dkg pirított dió
- 1 kg aszalt gyümölcs: áfonya, szilva, meggy, sárgabarack, mazsola
- Pár csepp - sütéshez, főzéshez való bio - narancs-, vagy citromolaj.
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
A diót pirítsd meg - így jobban kijönnek az ízek. Ezután húsdarálón vagy aprítógépben daráld le, majd az aszalt gyümölcsöket is tégy ugyanígy. A ledarált hozzávalókat tedd egy tálba, adhatsz hozzá pár csepp citromolajat - de ez utóbbit el is hagyhatod. Gyúrd össze a masszát, formázz belőle bonbonokat, majd sorakoztasd őket sütőpapírra - hogy kicsit száradjon a külsejük. A cukormentes csokoládét olvaszd fel, majd egyenként mártsd bele a bonbonokat. Helyezd vissza a szaloncukrokat a sütőpapírra. Miután megszáradtak, már csomagolhatod is őket.
Gesztenyés szaloncukor
Ha a gesztenyét nem csak sütve - forralt bort kortyolgatva -, de püré formájában is szívesen fagyasztod ünnepek táján, az alábbi gesztenyés szaloncukor is kedvedre való lesz.
Hozzávalók 50 darabhoz:
- 25 dkg gesztenyemassza - natúr
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 dkg cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
Elkészítés:
Keverd össze a gesztenyemasszát, a lekvárt, a kakaóport, a nyírfacukrot és az őrölt fahéjat, majd formázz belőle körülbelül 1 cm átmérőjű kígyókat. Ezt vágd nagyjából 3 cm hosszúságú darabokra. Az étcsokoládét olvaszd fel, majd mártsd bele a bonbonokat. Tedd őket sütőpapírral borított tálcára, majd, ha kész van mindegyik, néhány órára tedd hűtőbe. Végül csomagolhatod a szaloncukrokat alufóliába.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- mézeskalács
Az azonnal puha mézeskalács receptje: 50 éve süti Margit néni
- sütemény
- karácsonyfadísz