Joghurttal indítod a napod? Nem tesz jót az emésztésednek: elmondjuk, mikor fogyaszd

A legjobb tulajdonsága veszik oda, ha reggelire joghurtot eszel.

Natúr joghurt reggelire
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak fejében él egy kép az egészséges, teljes értékű reggeliről, joghurtot éhgyomorra enni azonban nem túl szerencsés.

A reggeli étkezés az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a napnak. Ezért okosan kell megválasztani, mit veszel először magadhoz, hiszen ez alapozza meg a délelőtti teljesítményedhez szükséges energiát. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani. Ilyen a joghurt és a többi fermentált tejtermék. Ha éhgyomorra eszel joghurtot, a gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, ezáltal a tejtermék elveszíti legjobb tulajdonságát. Fogyaszd inkább a reggeli végén!

Élőflórás vagy probiotikus?

Az élőflóra annyit jelent, hogy meghatározott jótékony baktériumok - bifidobaktérium, lactobacillus - vannak jelen a joghurtban. Az élőflórás joghurtok tejcukortartalma némileg kisebb, mint az utóhőkezeléssel tartósított élelmiszereké. Ez annyit tesz, hogy a joghurtot a tejüzemben pasztőrözik, minek során inaktiválják a savanyításért felelős tejsavbaktériumokat. 

A hosszabb lejárati idővel ellátott joghurt a magas fokú hőkezelés hatására elveszíti jótékony baktériumainak egy részét, ezért címkéjén a gyártók nem tüntethetik fel az élőflórás jelzőt, noha ettől függetlenül marad némi élőflóra-tartalma.

Az úgynevezett probiotikus joghurtok az élőflórás készítményeknél is kevesebb tejcukrot tartalmaznak, ezen mikroorganizmusok tejcukorbontó képessége ugyanis meghaladja a normál fajokét, így felhasználásukkal még kedvezőbb összetételű joghurt készülhet. A probiotikumok voltaképp az emberi bélrendszerben is fellelhető baktériumok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A probiotikus címke abban az esetben kerülhet a joghurtos dobozra, ha bevizsgáltan 106/gramm csíraszámmennyiségben tartalmazza ezeket a jótékony baktériumokat. Erre a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezi a gyártókat.

Az élőflórás táplálékok jelentősége

A bélrendszerben csaknem ezerfajta mikroorganizmus élhet, melyek közül harminc-negyven baktériumfaj nélkülözhetetlen az emésztési folyamatok megfelelő működéséhez, valamint a szervezet immunvédelméhez.

A joghurt előállítása során az előkészített tejet beoltják a megfelelő mikroorganizmusokkal, melyek a tejsav termelése közben lebontják a tej laktóztartalmának egy részét. A maradék tejcukor mennyisége attól függ, milyen mikroorganizmus-törzsekkel végezték a fermentációt.

10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük