10 étel, ami pótolja a káliumot: csökkentik a vérnyomást és a fáradékonyságot

Természetes forrásból pótolható a szükséges napi mennyiség.

spenotos csirke
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Kutatások mutattak rá, hogy a szív- és érrendszeri problémákat nem önmagában a túlzott nátriumfogyasztás okozza, hanem a kálium és a nátrium arányának felborulása. Míg utóbbi nagy mennyiségben kerül a szervezetbe a sós ételekkel, előbbit inkább a zöldségekkel és gyümölcsökkel lehetne pótolni.

Káliumban gazdag ételek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elfogadott ajánlott beviteli érték káliumból 2000 milligramm. Természetes forrásból túladagolni gyakorlatilag lehetetlen, napi 17 600 milligramm alatt nincs negatív hatással a szervezetre.

A káliumot az egészséges ember számára nem kell tablettákkal bevinni, a változatos, zöldségekben gazdag étrend ugyanis kellő mennyiségben tartalmazza azt. Mutatunk néhány finom ételt, melyet káliumtartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Ezt is szeretjük