Tahini, avagy szezámmagpaszta házilag: gyors alapreceptet mutatunk

tahini
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak hummusz alapja lehet, szuper szószok és öntetek készíthetőek belőle sült zöldségek és húsok mellé.

A legtöbb helyen a tahinit aranyárban mérik, pedig nem más, mint krémesre darált szezámmag, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk. Ahhoz, hogy a tahini igazán krémes, picit folyékony legyen, sokan tesznek hozzá valamilyen semleges ízű olajat - ez lehet szőlőmag- vagy repceolaj -, de ha elég ideig dolgoztatjuk az aprítógépet, a szezámmag kiadja magából a benne található természetes olajokat, amelyek önmagukban is elegek a krémesítéshez. 

A tahini a nagy kedvenc, a hummusz alapja, de máshoz is felhasználhatjuk: nagyon jól megy sült padlizsán mellé, finom salátadresszing készülhet belőle, de citromlével, fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítve szuper öntet lehet húsok mellé, vagy falafelhez is kitűnő választás. 

Tahini

tahini2

Hozzávalók 2 decihez

  • 140 gramm szezámmag
  • 1 csipet só (opcionális)
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük a szezámmagot egy száraz serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk folyamatosan kevergetve, míg illatozni nem kezd és a színe egészen halvány nem lesz. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe. Húzzuk le a tűzről, öntsük át egy tálba, várjuk meg, míg teljesen kihűl. 

Tegyük a szezámmagot egy aprítógépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet, ha szükségét érezzük, adjunk a szezámmaghoz 2-3 evőkanál olajat. Akkor jó, ha a tahini selymes, picit folyékonyabb állagú és egyáltalán nem darabos.

2-3 perc után, ha szeretnénk, ízesítsük egy kis sóval a tahinit, majd ismét dolgoztassuk a gépet pár percig. Közben mindig kaparjuk le a gép oldalára ragadt szezámmagot, hogy mindenhol egységesen krémes legyen. 

A tahini jól zárható dobozban a hűtőben 1 hónapig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük