Szilvaszószban pácolt cékla: a savanykás gyümölcs és a gyönyörű zöldség mesés találkozása

szilvás cékla - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor azt hiszem, már nem lehet tovább fokozni a cékla élvezeti szintjét, akkor szembejön egy újabb kombináció.

Aktuális kedvenc szakácsom Olia Hercules, a londoni séf, aki ukrán származású, ezért a kaukázusi konyhának minden területét jól ismeri, és nem csak szépen mutatja be, de fantasztikusan modernizálja is az innen származó ételeket. 

Savanyú-édes

Nála szerepel többször is a cékla és a szilva kombinációja, hol salátában, hol egy fűszeres szószban pácolva. A savanyú-édes gyümölcs és az édeskés zöldség nagyon jók együtt, még úgy is, hogy én nem az eredeti receptben leírt szószt készítettem el, hanem egy korábbi szilvaszósz maradékát használtam fel. Így lett ez az étel egy kínai-kaukázusi fúzió, de akinek nincs kéznél kész szilvaszósz, de van jó házi szilvalekvárja, az is el tudja készíteni ezt a receptet a lenti instrukciók alapján.

Sült sajt mellé vagy egyszerűbb sült húsokhoz, de magában is csodálatos - mivel pácolt, az idővel csak még jobb lesz, érdemes nagyobb adagban készíteni, a hűtőben eláll.

Szilvaszószban pácolt cékla

szilvás cékla - ajanlo

Hozzávalók

  • 1 kilogramm cékla
  • 200 gramm szilvaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A céklát alufóliába csomagolva megsütjük, vagy héjastul megfőzzük. Bárhogy is tettünk, a héját lehúzzuk, majd a szilvaszósszal alaposan elkeverjük.

Ha nincs szilvaszószunk, keverjünk el némi házi cukormentes szilvalekvárt egy kis sóval és tört fokhagymával - ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel higítsuk - és ebbe pácoljuk a céklát. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük