Csípős, füstös húsgombócok paradicsomos mártásban, ahogy a spanyolok csinálják

Albondigas en chipotle cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyol paradicsomos húsgombóc egészen más, mint bármi, amit eddig kóstoltunk: egy titkos összetevő teszi különlegessé.

Persze, ismerünk többféle paradicsomos húsgombócot a hazai édestől az olasz-amerikai oreganósig, de ez a spanyol verzió egyikhez sem hasonlít. A gombócok állaga és a szósz íze is teljesen más, mint amit az eddig ismertektől megszokhattunk. 

Az ember mindig gyanakvással áll az olyan receptekhez, melynek nevében nincs magyar szó, szóval gyorsan essünk is túl rajta: az étel neve albondigas en chipotle. Az albondigas nem más, mint apró húsgolyók, a chipotle pedig a füstölt és szárított jalapeno – az utóbbiból egy paradicsomos szósz készül, amelybe belekerül az előbbi; a végeredmény pedig egy mennyei fogás lesz.

Albondigas en chipotle

Albondigas en chipotle cover

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombóchoz

  • 500 gramm darált marhahús
  • 2 fej hagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 100 gramm liszt

A szószhoz

  • 1 darab 400 grammos hámozottparadicsom-konzerv
  • 0.5 darab chipotle paprika-konzerv
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj

A tálaláshoz

  • tortilla
Recept idők

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgolyókat: a hagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk és a darált húshoz keverjük. Megy még bele a tojás és a zsemlemorzsa is – ha túl nedves, egy kis plusz morzsával stabilizálhatunk az állagán, nehogy szétessen!
 
Kis golyókat formázunk belőle, melyeket meghempergetünk lisztben, hogy lazán bevonja őket, majd 175 fokos bő olajban kisütjük őket, míg a külsejük aranybarna nem lesz (ezért fontos, hogy ne túl nagyokat csináljunk, hogy a belsejük is átsüljön, mire kívülről megpirulnak). Itatóspapírra szedjük őket.
 
Egy másik lábosban olajat hevítünk, és a felkockázott hagymát és az átnyomott fokhagymát elkezdjük közepes lángon párolni. 5-8 perc után mehet bele a paradicsom és a chipotle konzerv is, és kb. 15 percig rotyogtatjuk. Utána botmixerrel lepürésítjük teljesen, majd mehetnek bele a kis húsgolyók, és további 10 percig főzzük.
 
Ha kész, a séf javaslatára tortillával tálaljuk.

Ha pedig egy másik klasszikus spanyol tapasszal tálalnád, próbáld ki a patatas bravast!

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük