Házi karamellás popcorn: édesen is nagyon finom a ropogtatnivaló

Karamellizált popcorn
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A popcorn nekem a mozizást jelenti, sokáig el sem tudtam képzelni, hogy beüljek egy filmre pattogatott kukorica és üdítő nélkül.

A popcorn és a mozi gyakorlatilag összefonódott, én nem is nagyon eszem máshol ezt a nassolnivalót. Ugyan van egy gépem, amivel otthon is tudok készíteni, de inkább csak porosodik a polcon. A popcorn megítélése vegyes, hisz sokan csak üres kalóriának tartják, pedig igazából teljes értékű gabona (kukorica), amit levegőssé tesznek a pattogtatással. Kalória- és zsírtartalma kevés, míg a rosttartalma magas. A pattogtatástól megnő a térfogata, így hamar teltségérzetet okoz. 

Popcorn házilag

Egy adag natúr, levegőn pattogatott kukoricában körülbelül 31 kalória van. A vajas változat kalória- és zsírtartalma akár háromszorosa lehet ennek. Ha nincs pattogtatógépünk, akkor otthon egy lábasban is el tudjuk készíteni, erről itt írtunk korábban.

Ez alapján készítettem el a karamellás változatot, ami minden, csak nem diétás, viszont elképesztően finom. Ilyet is ettem moziban, de egyrészt nagyon kevés van egy dobozban viszonylag drágán, másrészt a rengeteg műanyag sem tetszett rajta. Így inkább házilag készítem, ami csak egy picit pepecselős, viszont sokkal gazdaságosabb, és zárható dobozban sokáig eláll.

Karamellás popcorn

Karamellizált popcorn recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 5 bögre pattogatott kukorica (natúr)
  • 1 fújás olajspray
  • 110 gramm vaj
  • 90 gramm kukoricaszirup
  • 220 gramm barna cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 0.5 zacskó vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy nagy lábast, amiben jól tudjuk kevergetni a pattogatott kukoricát. Permetezzünk be gazdagon egy szilikon spatulát olajjal, majd tegyük félre.

Készítsük el a karamellszószt. Egy lábasban lassú tűzön olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a kukoricaszirupot, a sót és a barna cukrot, és addig kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor kicsit vegyük feljebb a hőmérsékletet, és gyakran kevergetve várjuk meg, míg a keverék felforr. Ekkor fejezzük be a keverést, és hagyjuk 5 percig magától forrni. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vaníliás cukrot és a szódabikarbónát. Legyünk óvatosak, mert a forró keverék bugyogni fog. Öntsük rá a keveréket a pattogatott kukoricára, majd az olajos spatulával keverjük össze úgy, hogy mindenhova jusson a szirupból. 

Melegítsük elő a sütőt 120 fokra. 

A kukoricákat egyenletesen oszlassuk el egy sütőpapíron, majd tegyük be a sütőbe, és időnként megforgatva süssük ropogósra. Körülbeül 40 perc után nézzünk rá, és ha még szükséges, süssük további 10 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük