Így készül házilag a tejszelet: kevesebb cukorral és adalékanyagok nélkül

tejszelet - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon gyorsan megvan és sokkal egészségesebben elkészíthető ez a tejszelet, mintha a boltban vettük volna meg.

Ambrus Éva hozzátáplálós könyve nagyon nagy segítség lehet mindenkinek, aki első pici babával kezd neki az etetés viszontagságainak és örömeinek, erről korábban hosszan írtunk. Most egy receptet próbáltunk ki a könyvből, amit egy hatéves tesztelő választott ki. 

Vásárlás helyett készítsük el házilag

A tejszelet a boltban legalább olyan mumus, mint a többi gyerekeknek szánt édesség - rengeteg cukor van benne és semmivel sem egészségesebb egy zacskó gumicukornál. Kevés nehezebben túlélhető dolog van egy szülő számára, mint a hosszú munkanap után bemenni egy boltba, ahol a fáradt és éhes gyerek elkezd hisztizni valami egészségtelenért és egyáltalán nem laktatóért. A legújabb és valóban működő, vagy legalábbis a határozott nem-nél hatékonyabb módszer az "inkább csináljunk ilyet a hétvégén". 

30 perc alatt kész

Ez a mondat néha óriási megbánással jár, de nem ebben az esetben, mert ez a recept szuperül működik és nem is bonyolult. A tészta hamar összekeverhető és nagyon gyorsan sül, a krém pedig szintén kétalapanyagos, az összeállítás mindennel együtt nem több fél óránál. És valóban sokkal kevesebb cukor van benne, mintha a boltban vettük volna, adalékanyag pedig semennyi.

A könyvben közölt receptet módosítottam, mert nem használok margarint, csak vajat, és feleslegesnek éreztem habzsákkal vacakolni, így a krémet simán rákentem a tésztára.

Nálunk olyan hamar elfogyott, hogy legközelebb duplázom az adagot.

Házi tejszelet mascarponekrémmel

tejszelet ajanlo

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 120 gramm puha vaj
  • 50 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 140 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 0.5 deciliter tej

A krémhez

  • 250 gramm mascarpone
  • ízlés szerint méz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet, és habosra keverjük. Beleszórjuk az összes többi alapanyagot, simára keverjük. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és rákenjük a tésztát úgy, hogy egyenletes legyen. 175 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük.

Közben elkeverjük a mascarponét a mézzel, és a hűtőbe tesszük. Amikor a tészta kihűlt, lehúzzuk a sütőpapírról, deszkára tesszük, félbevágjuk. Az egyik darabot megkenjük a krémmel, a másikat pedig ráfektetjük. Visszatesszük a hűtőbe, és hagyjuk 3-4 órát pihenni, majd szeleteljük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük