Így készül a legfinomabb, foszlós, enyhén édes hamburgerbuci

hamburger buci cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akkor jó, ha édes, de csak enyhén, foszlós, de van tartása, és persze kell rá szezámmag is.

A hamburgerben a hús a főszereplő, mégis teljes egészében elbukhat a zsemlén a dolog. Ha bolti, szivacsos, mégis morzsálódó bucit használunk, lehet benne akármilyen csodálatosan szaftos a húspogácsa, lehangolóvá teszi a szomorú keret.

A hamburgerbuci hasonlít a kalácshoz, de mégsem az. Akkor igazán finom, ha jó az állaga, foszlós, de nem olvad szét a szájban, édeskés, de csak nagyon enyhén. Nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, csak ki kell emelnie, ezért nagyon kevés cukor és vaj helyett olaj van benne. Az állaga pedig nem lehet annyira foszlós, hogy ne tudja megtartani erősen a sok jó tölteléket.

Hamburgerzsemle

hamburger buci kicsi

Hozzávalók 8 darabhoz

Buci

  • 2.2 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 0.5 deciliter étolaj
  • 500 gramm liszt

A tetejére

  • 1 darab tojás
  • szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, majd a tojással. Ha körülbelül összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Lágy, nem ragacsos, feszes felületű tésztát gyúrunk belőle, és langyos, huzatmentes helyen, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni, ez körülbelül 45 perc.

Ha megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, és nyolc részre osztjuk a tésztát. A darabokból gömbölyű bucikat formázunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. 

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Betoljuk a tepsit, és aranybarnára sütjük a bucikat.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük