Sós palacsinta fűszeres gombával töltve – Egyszerű, mégis feledhetetlen ebéd

gombáspalacsintacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legegyszerűbb, legszerethetőbb serpenyőben készült tészta a palacsinta, amit végtelen variációban elkészíthetünk, most egy sós változat kapja a főszerepet.

A palacsinta szerény hozzávalói: tej, tojás, liszt, só és víz - már aki tesz a tésztába - szinte mindig lapulnak otthon, még akkor is, ha elkezd fogyatkozni az éléskamránk tartalma. Szándékosan említettem a szerényen felszerelt kamrát, képzeljük el, hogy kiürült a hűtő, abból kell gazdálkodni, ami rendelkezésünkre áll, vagy éppen összehúzzuk a nadrágszíjat, spórolunk, de szeretnénk látványos, finom ételt készíteni. Őszintén szólva ez nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen.

A főzni szeretők körében gyakran megesik, hogy felteszik a kérdést: „mit főzzek ma?” A válasz pedig nem jön könnyen, főleg akkor, ha valami újjal akarunk előrukkolni. Nos, ez a gombás palacsinta így született meg. Nem igazán tudtam, mit is szeretnék szervírozni, és vásárolni sem volt kedvem elmenni, abból próbáltam főzni, ami a hűtőmben lapult. Ízes, laktató töltött palacsinta lett a végeredmény, amit még tovább tudunk fokozni, például, ha panírba öltöztetjük a gombás töltelékű palacsintát, hogy aztán bő olajban aranybarnára süssük.

Gombával töltött palacsinta

gombáspalacsintact

Hozzávalók 4 személyre

Ragu:

  • 50 dekagramm gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj

Palacsinta:

  • 20 dekagramm liszt
  • 3 darab tojás
  • 3 deciliter tej
  • 3 deciliter ásványvíz
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Ragu:

A megtisztított gombákat vágjuk fel tetszőleges méretűre.

A gombákat kevés olaj társaságában pirítsuk meg. Fűszerezésnek mehet a serpenyőbe 2 gerezd zúzott fokhagyma, só és bors. Miután elkészült a ragu, keverjünk el benne 2 szál friss, apróra vágott újhagymát.

Palacsinta:

A tojásokat felütjük, mehet bele az olaj és a só, szépen elkeverjük, miközben a lisztet, tejet és ásványvizet folyamatosan adagoljuk. Selymes, csomómentes tésztát keverünk, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben aranybarnára sütjük a tésztát.

A gombás raguból a tésztába kanalazunk, majd feltekerjük a palacsintát, a maradék újhagymával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük