A nagy diós bejgliteszt - Ne a nagy múltú cukrászdákban keressük a legjobbat

bejgli teszt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bejgli nélkül nincs karácsony, de ez megfordítva is igaz - karácsony nélkül sincs bejgli. Azt szerettük volna megtudni, hogy a mindenki által ismert, nagynevű cukrászdák mit tudnak bejglifronton. Nem ájultunk el.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik. A karácsonnyal ma már egybeforrt sütemény neve német eredetű és osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra, ahol el is terjedt a 19. század második felében. A reformkortól kezdve felváltotta a karácsonyi kalácsot. A népi hiedelem szerint a mák bőséget hoz a házhoz, a diót pedig rontás ellen kell enni. 


Egy biztos, a magyar családok legtöbbje asztalán méltó helyét foglalja el a desszertek között. A bejglik között is megjelentek különleges ízek, de alapvetően a legtöbben még mindig a hagyományos, mákos-diós változatot választják. A családunkban utoljára a nagymamám sütött bejglit, nálam azóta is az az etalon. Ő bizony nem spórolt a töltelékkel, amit már önmagában is képes lettem volna megenni, de emellett a tészta is omlós és puha volt. Ő azon sem izgult, hogy kireped-e a tészta, annyira finom volt, nem számított más.

Mi a bejgli?

Az, hogy egy bejgliben ki mennyire szereti a töltelék dominanciáját a tészta javára teljesen szubjektív, de a  Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint az hívhatjuk csak bejglinek, amelyben legalább 40, de inkább 50 százalék a töltelék aránya a tésztában. A hivatalos meghatározás kitér a sütemény alakjára, felületére és természetesen a pontos megnevezésére is.

diós bejgli tesztike felülről jó

A teszt

Mi nem ennyire tudományosan közelítettük meg a kérdést, de természetesen figyeltünk a külcsínre is, ami egyébként az általunk kóstolt mind a 6 süteménynél megfelelt a kritériumoknak. A bejgliket vakteszten, teljesen szubjektív szempontok alapján teszteltük. Számomra volt benne óriási csalódás és kellemes meglepetés is. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy megéri-e a nagynevű cukrászdák kínálatából tenni az ünnepi asztalra, vagy inkább az amúgy is szűkös készülődési időnkből csípjünk még le egy keveset és süssük meg magunk. Ezúttal a diósakat vettük górcső alá, azokból is hatfélét kóstoltunk. A cukrászdák viszonylag drágán kínálják a süteményeket, így érdemes megfontolni az anyagi szempontokat is.  Egy "kakukktojást" is bevettünk a sorba, egy kézműves pékség termékét, amelyben én nagyon bíztam, és sajnos hatalmasat csalódtam, de amint az eredmények mutatják, a többiek is. Kár érte.  

bejgli teszt kóstolás

Így szerepeltek a bejglik a teszten

Jacques Liszt - Misi a pék: 2 pont, 2800 Ft

  • Inkább kalács, mint bejgli, puha, de nagyon rossz az íze, kellemetlen utóízzel.
  • Elég snassz íze van, ez eddig a legrosszabb.
  • Kevés benne a töltelék és nagyon műíze van.
  • Nagyon száraz, alig tudtam lenyelni.

Vanilin cukrászda: 2,58 pont, 2400 Ft

  • Bár valódi diódarabokkal találkozni lehet a töltelékben, inkább az almát éreztem, mint a diót. A tészta pedig túl vékony.
  • A tésztája nagyon száraz, porzik, de a tölteléke finom.
  • Ízetlen, olyan mintha egy éve állna. Szétesik, rossz az állaga.
  • Ebben is rendes dió van.

Auguszt cukrászda: 3,08 pont 3200 Ft

  • Túl édes, nem dióízű, de jó állagú.
  • Finom, csak nem diós bejgli
  • Finoman ízesített, jó küllemű bejgli. A hagyományostól kicsit eltérő ízvilágú, de finom.
  • Nagyon finom, omlós, szaftos, de gesztenyeízű, nem dió.

Daubner cukrászda: 3,17 pont 1950 Ft

  • A tésztája puha, omlós, a tölteléke rumos, de van egy fura utóíze.
  • Diósabb íz, de kicsit száraz, margarinos utóíz.
  • Ebben van rendes dió, de túl vaníliás, cukros.
  • Fura mellékíze van, sok benne a mazsola, de jó a töltelék és a tészta aránya.

Szamos cukrászda: 3,17 pont 2990 Ft

  • Szép, gusztusos már ránézésre is. Nagyon jó íze van, kellemesen diós és finom.
  • Ez kiváló, de nem tökéletes.
  • Fűszeres, puha, de ennek is van egy kis mű utóíze.
  • Annak ellenére, hogy a bejgli nem tartozik a kedvenc sütijeim közé, ez nagyon finom.

Trombitás cukrászda: 3,25 pont 1990 Ft

  • Elég krémes a dió töltelék benne, egész finom.
  • Puha tészta, szaftos, édes töltelék, nagyon finom, de picit mandulás íze van inkább.
  • Erőteljes diós íz.
  • Az állaga jó, némi citromos ízt fedeztem fel, ami szokatlan.

Konklúzió

Mindenki döntse el a teszt alapján, hogy érdemes-e megvenni ennyiért a bejglit, viszont ha mégis az otthoni sütés mellett döntünk, ezzel a recepttel biztosan sikert aratunk. 

Fotó: Debreceni Tomazina / Sóbors

Ezt is szeretjük