Ropogós, savanyított karfiol: a legfinomabb savanyúság, akár télre is

Sági Zsófia 2019. augusztus 18.

Imádom a savanyúságokat, számomra nem létezik pörkölt, krumplis tészta, brassói vagy rizses hús nélküle. A legnagyobb kedvencem a kovászos uborka, a rumos meggy és a savanyított karfiol.

Nálunk egy üveg savanyított karfiol nem tart sokáig, úgyhogy sokszor úgy tesszük el, hogy nem tartósítjuk, úgyis két héten belül elfogy - vagy inkább két napon belül. Az alábbi recept is egy ilyen gyors megoldás, de azért nézzük meg, hogyan lehet eltenni télire, mert nincs olyan évszak, amit szívesen töltök nélküle.

savanyitottkarfiol.jpg

Borkén és/vagy nátrium-benzoát

Ha a felöntőléhez hozzáadjuk ezek közül az egyiket, esetleg mindkettőt, akkor biztosan télre is meglesz a finom savanyúságunk. A nátrium-benzoátot a forró felöntőlébe is beletehetjük, viszont a borként csak kihűlt folyadékba tegyük, alaposan keverjük össze, úgy öntsük a karfiolra.

Vizes dunszttal

Ha nem szeretnénk tartósítószert használni, vizes dunszttal tegyük el a karfiolt, erről a módszerről korábban itt írtunk. A lényege, hogy a befőttesüvegeket egy konyharuhával kibélelt lábasba állítjuk, felöntjük vízzel az üvegek feléig, majd nagy lángon felforraljuk. Utána lejjebb vesszük a lángot, így hagyjuk forrni, míg a befőttesüvegekben a felöntőlé gyöngyözni nem kezd. Lekapcsoljuk, a körülötte lévő vízben hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8915010624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása