Sós pite édesre sült paradicsommal: a kakukkfű hozza ki az ízeit

Ács Bori 2019. augusztus 18.

A sült paradicsom az a paradicsom a köbön. A sütőben sütve még a legjelentéktelenebb ízű, téli, üvegházi példányok is ezerszer finomabbak lesznek, a nyári paradicsomok pedig egy tűzijátékkal érnek fel.

A sült paradicsom szinte minden paradicsomos ételt három szinttel feljebb emel a paradicsomos rizottótól egészen a paradicsomos tésztáig, a kecsöpön keresztül érkezve ide ehhez a paradicsomos sós pitéig. Reggelire, ebédre vagy vacsorára, esetleg ezek közé is simán beillik, langyosan és hidegen is finom, aznap vagy másnaposan. 

Az alap egy teljesen hagyományos omlós pitetészta, így aztán nevezhetjük akár tartnak vagy galette-nek is aszerint, hogy hajtogattuk a széleit vagy milyen formába tettük, voltaképpen a lényeget nem érinti. Erre fekszenek a paradicsomszeletek.

paradicsomos-pite_1.jpg

A paradicsom egy kis odafigyelést igényel

Az elkészítéssel kapcsolatosan egyetlen apró kényelmetlenség van, az is olyasmi, amit van, aki szeret, például én. Ez pedig a paradicsomok héjának lehúzása. Általában el szoktam hagyni ezt a lépést, itt viszont tényleg szükséges, máskülönben nem fogyasztható kulturáltan a pite.

Fontos továbbá az is, hogy a paradicsomot a lehető legvékonyabbra szeljük, hogy teljesen át tudjon sülni. Többféle zöldfűszer is jól illik ehhez a pitéhez a kakukkfűtől kezdve a zsályán át egészen a bazsalikomig, de most kakukkfüvet használtam, ami nagyon jól párosul a sült paradicsom ízével. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2715007760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása