Húsmentes, de isteni: kölesfasírt, ami pompás feltét is lehet

Szász Eszter 2019. július 20.

Régen a kölesről a madáreledel jutott az eszembe, és valljuk be, nem ez a legnépszerűbb ételünk. Pedig érdemes adni egy esélyt ennek a gabonának és beiktatni az étrendünkbe, mert elképesztően egészséges. 

A kölesnek nincs íze, így sokféle gabona helyettesítésére használható. Bármilyen rizsalapú ételt készíthetünk belőle, legyen az rizottó, esetleg édes vagy sós köleskása. Fasírtba vagy töltelékként is használható. 

Főzés előtt a kölest többször öblítsük le és mossuk át. Miután megmostuk, öntsünk rá háromszoros mennyiségű vizet, és letakarva 20 percig főzzük. 

kolesfasirt.jpg

Szuper egészséges

A köles egynyári fűféle, amelynek a magja nagyon könnyen emészthető, magas rosttartalmú. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de B-vitamint is tartalmaz. Ha rendszeresen esszük, szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket is. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, így fogyasztása szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Ha rosszkedvünk van, akkor is érdemes enni belőle, mert egy olyan esszenciális aminosavat - triptofánt - tartalmaz, amely segíti a szerotonin, vagyis az örömhormon termelődését. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3314941572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása