Ha emlékeim nem csalnak, akkor a húsleves mellett a gulyásleves volt a második étel, amit először elkészítettem. Izraelben bizony nagy sikere volt a magyar konyha eme remekének.
A gulyásleves 2017 óta számít hungarikumnak. Külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban hasonló néven ismernek, de az elkészítési módja nem egyezik az itthonival. Náluk a gulyásleves készítése a pörköltalappal indul, utána hígítják fel, majd adják hozzá ízlés szerint a zöldségeket.
Milyen húsból? Zöldséggel vagy anélkül?
Sokaknál igazi hitvita, hogy a gulyás milyen húsból készüljön. Szerintem éppen az a jó benne, hogy mindenki picit másképp készíti el, a saját szája íze szerint. Szerintem marhából, azon belül is lábszárból a legfinomabb, de van, aki sertéshúst tesz bele, és van, aki mindkettőt. Én csináltam már szárnyasból is, megfelelő fűszerezéssel tökéletes az ízharmónia.
A zöldségek tekintetében sincs egyetértés, van, aki szerint teljesen elhagyható, van, aki szerint gyökérzöldségek nélkül nincs gulyás. A krumpliból salátakrumplit érdemes belefőzni, a sima krumpli inkább az étel sűrítésére szolgál.
A gulyás alapvetően egytálétel, a csipetkétől még laktatóbb lesz, de azért legtöbbször még befér utána pár palacsinta. Bár a gulyáslevest a legjobb szabad tűzön, bográcsban készíteni, jó minőségű lábosban otthoni körülmények között is tökéletes lesz.
Fotó: Getty Images