Eltelt egy kis idő, mire megtaláltam, hogy ennek a receptnek mi az igazi neve. Sok évvel ezelőtt vettem részt egy orosz tematikájú főzőkurzuson, rengetegféle fogást készítettünk, köztük ezt a halas, céklás krumplis rakottas ételt, amely a hal a bundában nevet kapta, és azonnal óriási kedvenc lett.
Pár nappal az esemény után otthon is elkészítettük, emlékszem, éjfélre lettünk készen, de olyan későn már nem akartuk megkóstolni - meg amúgy is pihentetni kellett a hűtőben.
A hal a bundában, más néven hering bundában vagy hal a suba alatt, az oroszoknál hagyományos ünnepi ételnek számít. Ahogy a neve is mutatja, az alapja olajos hering, amely reszelt krumpli-, főtt tojás- és céklarétegek között pihen. Mindez bőven meglocsolva majonézzel. Egy szó, mint száz, nem kimondottan diétás étel, de megéri a bűnözést.
A hozzávalókat külön kell megfőzni, így az előkészítése kicsit időigényes, de utána a rétegeket pikkpakk egymásra lehet rakosgatni. Érdemes a hűtőben pihentetni pár órát, hogy az ízek összeérjenek és a cékla jó vörösre fesse a majonézt.
A legjobb, ha átlátszó jénaiban állítjuk össze az ételt, mert úgy látszódnak szépen a különböző rétegek. Ha felvágjuk, olyan, mint egy torta, amelybe puding helyett majonézt tettünk.
Fotó: Getty Images