Pénteki süti: expressz csokis lávasüti

Még a tartózkodóbb desszertrajongókat is le lehet nyűgözni a lávasütivel, amikor a hirtelen sült piskóta közepéből sötéten és fényesen csordogál elő a csokoládés mag, és ha jó minőségű – vagy akár ízesített – csokit használunk, egy kis tejszínhabon vagy pár szem gyümölcsön kívül más nem is kell a tökéletes csokoládés süteményhez.

DSC 0179

Semmi varázslat nincs benne, igazából csak a formák vajazása-lisztezése igényel precizitást: a tészta 5 perc alatt összedobható, és akár 2-3 órát pihentethetjük a hűtőben is, ha péntek este vacsora után akarjuk tálalni - csak arra figyeljünk, hogy a sütési idő szobahőmérsékletű tésztára van kalibrálva.

Ha pedig inkább a  hideg csokis desszert a nyerő, a csokimuosse-szal sem lehet tévedni.

Hozzávalók (4 sütihez):

10 dkg vaj
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (60% kakaótartalmú legalább)
2 tojás
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dkg liszt
plusz kevés vaj és liszt a formák kikenéséhez

DSC 0174
  1. A vajat a mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk és felmelegítjük, az apróra tört csokit beleszórjuk és simára keverjük.
  2. A tojásokat és a tojássárgáját a cukorral a kézi mixer legnagyobb fokozatán 1 perc alatt felhabosítjuk.
  3. Hozzáforgatjuk a csokis-vajas keveréket, majd a lisztet.
  4. 4 db 1,5 dl-es fém formát gondosan kivajazunk és kilisztezünk.
  5. A masszát egyenlően elosztjuk bennük, és 225 fokra előmelegített sütő középső rácsán 6 percig sütjük – a sütik ekkor jól felpúposodnak, a közepük még kicsit remegős.
  6. Ekkor kivesszük a sütőből, 1 perc várakozás után a formák tetejére kistányért teszünk, hirtelen megfordítva kiborítjuk rá a sütiket, azonnal tálaljuk.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek