Kapolcsé a nyár gasztronómiai újítása, amitől minden igaz magyar embernek összefut a nyál a szájában: rántott kovászos uborka
A konyhaművészet egyik legfantasztikusabb vívmánya minden kétséget kizáróan a panír. Csak egy kis liszt kell hozzá, tojás, meg zsemlemorzsa, sőt, utóbbi a menzás (eredeti nevén párizsi) verzióban ki is hagyható, extrább változatokkal kísérletezők pedig felcserélhetik kukoricapehelyre vagy bármi másra ami a hajlandó megtapadni a kirántani kívánt dolog felületén.
Zseniális egyszerűsége mellett a panírnak van még egy egyedülálló tulajdonsága: bármit, de tényleg bármit ki lehet rántani. Az már más kérdés, hogy érdemes-e, de ez a megfontolás általában nem szokta zavarni a műfaj kedvelőit. Így aztán a könnyebben befogadható rántott hús, sajt vagy zöldségek mellett utcai zsírbüfékben belefuthatunk rántott Mars csokiba, párizsiba és további bizarr dolgokba is.
Ebbe a sorba csatlakozik most az alább látható RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKA, amelyet a kapolcsi Művészetek Völgye egy kajásstandján fotózott le valaki. A kép magért beszél, egy ilyen savanyúság után Benke Laci bácsi is biztosan megnyalná mind a tíz ujját.
Fogyasztását rántott disznótorossal ajánljuk, utána pedig desszertként jöhet egy finom rántott palacsinta. Jó étvágyat!