Farturas: megmutatjuk, hogy csinálja!
Örömmel mutatjuk be a farturast, amitől nem hogy fogy, de egyenesen hízik majd a magyar! A farturas egy olajban sütött, fahéjas cukorba hentergetett portugál édesség, valahol félúton a fánk és a spanyol churros között. Lisszabonban kifigyeltem, hogy csinálják a profik, így:
És most nézzük, hogy készíthetjük el otthon, a négy fal között! Csupa olyan hozzávalóra van szükség, ami pár agglegény háztartását leszámítva szinte mindenkinél megtalálható:
- 2 csésze liszt
- 2 csésze víz
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
- 1 teáskanál só
Az elkészítése sem bonyolult, ráadásul negyed óra alatt kész is van.
- Tegyük a vizet, vajat, cukrot, reszelt citromhéjat, és sót egy serpenyőbe és forraljuk fel
- Vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd melegítsük még 5 percig.
- Adjuk hozzá a felvert tojást, és a sütőport, míg formázható állagú masszát nem kapunk.
- Kanállal kiszedve csináljunk belőle hosszúkás formákat és bő olajban süssük aranybarnára.
- Szedjük ki szalvétára, ittasuk fel az olajat, és szórjuk meg fahéjjal kevert kristálycukorral.
- Fogyasszuk azon melegében!