Franciaországban az éttermekben átvennének egy amerikai szokást, de minek?
Röviden úgy is meg lehetne fogalmazni ezt a problémát, hogy
Quo vadis, le doggie bag?
Hosszabban: arról van szó, hogy az egyik legnagyobb francia vendéglátóipari szakszervezet nemrég megegyezett a Takeaway nevű céggel, ami mikrózható dobozokkal fogja a szerződés értelmében ellátni a francia éttermeket. A megegyezés célja az lenne, hogy a franciák is átvegyék azt az USA-ban a második világháború után elterjedt szokást, hogy az emberek dobozban viszik haza az éttermekből a maradékot (ezt a dobozt ott amúgy doggie bagnek hívják, ami kábé valami olyasmit jelent, hogy kutyadoboz, mert eredetileg a kutyáknak vitték haza benne a maradékot).
A cél az lenne, hogy kevesebb étel menjen kárba, viszont eléggé kétséges, hogy Franciaországban mennyire lesz sikeres ez a stratégia, mivel a franciák általában egy helyben megeszik, amit az éttermekben kapnak. Ez azért is van így, mert az adagok is kisebbek, mint az USA-ban. Ahogy az egyik étteremtulaj a New York Timesnak megfogalmazta: "egy hét alatt 500-ból ha egy vendég elviszi a maradékot. Ha a franciák valamit hazavinnének, az inkább a palackban maradt bor lenne". Ezt mondjuk egy felmérés is megerősíti, ami szerint a franciák 55 százaléka még soha nem vitt haza maradékot étteremből. (Quartz)