Mérgezést kapott a gulyástól egy csoport turista

2018.04.26. 17:53

Külföldi turistákat vitt tegnap a mentő az egyik budapesti kórház toxikológiai osztályára, miután egy étteremben rosszul lettek, írja a Blikk az origo.hu-ra hivatkozva.

A turisták gulyáslevest ettek, ettől kaphattak ételmérgezést. A 15 tagú turistacsoportból pár embernél enyhe, legtöbbjüknél azonban középsúlyos tünetek alakultak ki. Volt, aki azt sem tudta hol van, mi történik vele.

Egy terhes nő is van a betegek között. Mint kiderült: a súlyosabb állapotban lévő betegeknek egy speciális ellenszert is kellett adni, melyre jól reagált a szervezetük.

A lap szerint néhányan már elhagyhatták a toxikológiát, a többséget viszont egyelőre még nem engedték ki.

Az RTL Híradó szerint a mérgezést szennyezett fűszerkömény okozhatta.

Ezt alátámasztja, hogy - mint beszámoltunk róla -, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését, áll a szervezet közleményében.

A Nébih közzétette a honlapján, hogy csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény került a forgalomba. Ezzel egyidejűleg a hatóság elrendelte a szennyezett termék visszahívását.

Frissítés: két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-t.

A tárca közleményében azt írta: két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.

A Nébih a nap folyamán kiadott közleményében figyelmeztetett ismét szennyezett fűszerköményre, miután a hivatal újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. Közölték: az érintett kormányhivatalok elkezdték az események kivizsgálását, a Nébih pedig megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Három vállalkozó,

  1. a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft.,
  2. a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint
  3. az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett.

A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. Jelezték azt is: a Nébih március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben: mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.