Bezárta a Nagyi Palacsintázóját a Nébih

2017.06.23. 10:36

Felfüggesztette egy budai palacsintázó ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután egy ellenőrzésen 30 kiló nyomon követhetetlen készételt és nem megfelelő higiéniai állapotokat találtak a helyen az ellenőrök. Ugyan a Nébih erről szóló közleményében név szerint nem szerepel, a hivatal oldalán kiderül, hogy a Nagyi Palacsintázója lánc egyik üzletéről, illetve az azt üzemeltető Hepinagyi Kft-ről van szó.

A non-stop nyitva tartó étteremben június közepén jártak a hivatal emberei, ahol azt tapasztalták hogy

  • üzlet valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt;
  • a szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztó berendezéseket jegesek, koszosak és rozsdásak voltak;
  • azokban fedetlenül tartották egymás mellett a  túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a pörköltet, bennük az adagoláshoz használt kanállal;
  • és nem nem működtették a kötelezően előírt HACCP rendszert.

A Nébih lefoglalt és azonnal meg is semmisített 30 kiló élelmiszert és felfüggesztette a hely engedélyét. Emellett a Hepinagyi Kft. várhatóan több százezer forintos bírságot is kap majd.

Frissítés: Az MTI később kihozta, hogy a Batthyányi téri üzletükkel volt a gond.

A palacsintázó akkor nyithat ki újra, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított  takarítási utasítást  kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített  technológiát biztonságossá tették, a HACCP rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a NÉBIH szakembereinek bemutatták.

A korábbi hasonló büntetésekről itt nézheti meg a térképünket.