(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Házi pizza- egyszerűen nagyszerű

2019. április 28. - zöldülő

Ki szereti a pizzát? Vagy inkább: ki nem szereti? És otthon elkészíteni, olyan feltéttel és méretben, ahogy te szeretnéd? Jóval olcsóbban, mintha rendelnél? Jöhet?

Nagyon szeretjük a pizzát. Ezzel nem vagyunk egyedül, azt hiszem. Szerencsére a pizza nagyon "hálás"étel, ha otthon készítjük: szinte bármit "elbír" feltétként. 

20190428_124940_2.jpg

Lássuk először a tésztát. Semmi ördöngősség, nagyon egyszerűen elkészíthető. Némi kísérletezés után született meg a recept, ami nekem a legjobban bevált (a különböző receptoldalakon rengeteg recept fellelhető):

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt (+ kb. 5 dkg a nyújtáshoz)
- 1 cs. szárított élesztő (vagy 5 dkg friss)
- kb. 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 ek. olívaolaj
- oregánó ízlés szerint (vagy pizza-fűszerkeverék)
- feltét ízlés szerint 

A lisztet elkeverjük az élesztővel (friss élesztő esetén is, nem kell külön futtatni), hozzáadjuk a sót, cukrot, oregánót, olajat végül a víz felét. Elkezdjük összegyúrni. A gyúrás során hozzáadagoljuk a maradék vizet, míg jól gyúrható, lágy (de nem ragacsos) tésztát kapunk. Lefedjük és kelni hagyjuk. Akkor jó, ha már kb. háromszorosára nőtt a tészta (ez szobahőmérsékleten nekem hozzávetőleg 40 perc volt).

20190428_102624_2.jpg

A tálból kivéve átgyúrjuk, majd egyforma részekre osztjuk. A tésztamennyiség 2 nagy, 3 közepes vagy 4 kisebb pizzára elegendő (ovális/kör alakban). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tepsibe vagy sütőlapra tesszük (szilikon lap vagy sütőpapír kell alá, vagy lisztezzük be a tepsit).

20190428_114022_2.jpg

Előmelegített, forró sütőben sütjük (200-220 °C). Én a lapokat először elősütöm, így ropogósabb lesz a tészta. Ezután teszem rá a feltétet és sütöm még pár percig, míg a sajt ráolvad és megpirul.
Apropó, feltét! Gyakorlatilag két állandó eleme van: valamilyen szósz és sajt. A kettő közöttinek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. A mostani pizzasütésnél két pizza készült (két közepes, a harmadik adag tésztát lefagyasztottam). Egyik verzió: tejfölös alap, (maradék) sült csirkemell, kukorica, sajt (feta és trappista). A másik: paradicsomos alap, szalámi, sonka, kolbász, kukorica és sajt (itt még sütés előtt az utóbbi):

20190428_124219_2.jpg

A tejfölhöz némi oregánót kevertem, a paradicsomos alap ebben az esetben ketchup, szintén oregánóval. Ha már lesz itthon paradicsom, abból fogok paradicsomszószt főzni rá, akkor lesz igazán egészséges. Ezen kívül a mozzarella lenne az ideális sajt, sajnos ahhoz ritkán jutok hozzá.

Ha a lefagyasztott tésztát szeretnénk felhasználni, egyszerűen olvasszuk ki szobahőmérsékleten, gyúrjuk át és süssük a fentiek szerint. Nem fog különbözni a friss tésztából készülttől.

A pizzák elkészítése kelesztéssel együtt maximum egy-másfél órát vesz igénybe, ha előre lefagyasztott tésztát használunk, fele idő alatt kész az ínycsiklandó házi pizza.

Vigyázat, hamar elfogy!

(Képek: saját fotók)

 

A nagy kihívás- le a műanyagokkal!

"Mert ez műanyag!"- szól a régi szlogen. Manapság talán nem is létezik olyan, ami 100%-ban műanyagmentes (na jó, létezik, csak kevés). Nem is gondoltam, mielőtt belevágtam a "zöldítésbe", hogy gyakorlatilag nincs olyan területe az életünknek, ahová a műanyag be nem szivárgott volna- szó szerint, nemcsak képletesen. Elég csak a vizeinkben lévő mikroműanyag-szennyezésre gondolni.

plastic.gif

De álmodjunk nagyot, próbáljuk meg lecsökkenteni a műanyag-felhasználást amennyire lehet. Itt is, mint a hulladékcsökkentés többi területén, a legfontosabb kulcs az 5R. Refuse, reduce, reuse, repair, recycle- vagyis utasítsd vissza, csökkentsd, használd újra, javítsd meg, végül hasznosítsd újra. 

Na persze, könnyű mondani... de megvalósítani? Azt is- apró lépésekkel észre sem veszed, biztattam magam. És tényleg!

Elsőként érdemes alaposan átnézni a szemetünket- a műanyag szekciót. Mivel szelektíven (ugye?) gyűjtünk, ez nem lesz túl nehéz- ellenben megdöbbentő. Nekem az volt... Ezen kívül jó, ha tisztában vagyunk a műanyagok fajtáival és szelektálhatóságával.

Mi volt az első lépés? A műanyag palackok. Évekig rengeteg cukros löttyöt megittunk (sajnos...), kartonszámra vettem a jegesteát a nagyáruházban- egy-két szelektíves zsák csak összetaposott műanyag palackokkal telt meg (nálunk kéthetente-havonta van szelektívhulladék-szállítás). Nem volt könnyű, de látványos lett az eredmény. Mire váltottunk? Elsősorban vízre- csapvízre. Víztisztító kancsóval kombinálva nem lesz szükség palackos vízre (igen, az is műanyag- de a havi 1 zsák palack helyett még mindig jobb), de anélkül is tökéletes (mint tudjuk, Magyarországon a csapvíz a legjobban ellenőrzött élelmiszer).
Csecsemőknek, kisgyerekeknek forralva majd visszahűtve adható, egyéves kor után a lányomnak sima csapvizet adtam, forralás nélkül (amióta van,a víztisztító kancsót használom, szűrt vizet iszik).
A másik- a tea. Sajnos nagy teafogyasztó vagyok, ez nem változott- de én készítem. Így csak a citromlé palackja (citrommal kellene kiváltani...) kerül a szemetesbe. Filterből olyat választok, ami teljes egészében papír és textil (nincs fémkapocs, műanyag), vagy csak párnácska (szálas tea teatojásban lesz a következő lépés), csomagolása papír. A cukor csomagolása szintén papír (csak papírzacskósat veszek).

A következő nagy lépés a bevásárlás területe. Műanyag szatyrok és zacskók: utasítsd vissza.
A szatyrokat még csak-csak könnyebb kiküszöbölni: nem veszek, nem kérek vagy ha kérdezik, visszautasítom. Ehelyett saját szatyrot viszek (vászon, újrahasznosítható műanyag, esetleg kosár), és tartok mindig a táskában, autóban (itt egy kis összefoglaló a tudatosabb vásárlással kapcsolatban). Sajnos nem mindig tudom elkerülni a szatyrot (főként, hogy a családban mások is vannak, akik esetleg nem figyelnek annyira, mint én): ebben az esetben a megfelelő méretűekből szemeteszsák lesz- így legalább abból kevesebbet használunk. Éppen ezért a mosogató alatt van egy jó nagy szatyor, tele szatyrokkal... ismerős? Legalább újrahasználtuk őket.
A zacskókkal már nehezebb a dolgom: egyelőre szinte mindenhol abba vásárolhatunk pékárut, zöldséget-gyümölcsöt. Ahol van papírzacskó a pékáruhoz, ott azt választom. A nagy terv pedig ezeknek a zacskóknak a teljes kiváltása textilzsákokkal (folyamatban a projekt). Itt is előkerül az újrahasználat: a tiszta, szakadásmentes zacskókat fagyasztásra használom- ide még nem találtam tökéletesebb tárolót. A zacskókon kívül fagyasztáshoz a műanyag dobozokat (jégkrémes, mindenféle ételes, elviteles) használom újra és újra, míg teljesen el nem használódnak és a szelektív hulladék közé kerülnek. 

Műanyag palackok, szatyrok és zacskók- ezek csökkentésével és szerencsés esetben elhagyásával máris sokat tettünk a hulladékcsökkentésért. Még sok a tennivaló, de mindig elindulni a legnehezebb.

(Kép innen)

Tök a mosogatóban

Micsoda és hol? Hát tök. A mosogatóban. Nem, nem főzőtök, nem is sütőtök: luffatök

plant-2703098_960_720_loofah_800x_2.jpg

Mindenképp ki szerettem volna váltani a mosogatáshoz használt szivacsokat valamilyen természetes anyaggal, ennek kapcsán találtam rá a luffatökre.
Hivatalos neve hengeres szivacstök, száradás után az érett tök belsejéből szivacs készíthető. Sokféle felhasználása ismert, többek között kozmetikai célokra is használható (ebben a formában én is találkoztam már vele korábban). Eldöntöttem, hogy megpróbálkozok a termesztésével, de addig is beruháztam egy luffa szivacsra a mosogatáshoz (formára vágva látható a képen):

20190417_175618_2.jpg

Leginkább azért váltottam luffára, mert komposztálható alternatívát kerestem, viszont szivaccsal szeretek mosogatni, nem akartam lemondani róla (és csak kefével mosogatni). A luffa annyiban eltér a szintetikus szivacstól és a valódi szivacstól, hogy szárazon nagyon durva, kemény. Amint víz éri, megpuhul és tökéletes a mosogatáshoz. Használat után jól ki kell mosni és szárítani. Ha elhasználódott, vagy már hosszabb ideje van használatban, selejtezzük le: mehet a komposztba.

A következő szivacsot még vennem kell, de remélem, őszre más saját termésű luffával mosogathatok. Szert tettem néhány magra, joghurtospohárba ültettem és betettem csírázni az ablakba (a lugaspaprika-magok mellé).

20190416_114303_2.jpg

20190417_171804_2.jpg

Reményeim szerint szép kis palánta fejlődik majd a magocskákból, amit májusban a fagyok után kiültetek a kertbe. Szabadföldi vetéssel is megpróbálkozom majd, májusban, szintén a fagyok után. Támrendszert és nagyon sok vizet igényel, így a korilla szomszédságába fog kerülni.
A leírások szerint bőtermő, és az első fagyokig terem. Több helyen is olvastam a zsenge luffatök étkezési célú felhasználásáról, ami savanyítást vagy salátakészítést jelent, erre is szeretnék fényt deríteni.

Amint megvan az eredménye a házi töktermesztésnek, beszámolok a tapasztalatokról. 

 (Első kép innen, a másik három saját fotó.)

Hamis pesto- sóskából

Szereted a sóskát? Vagy undorral gondolsz rá és felsejlik a gyerekként utált főzelék rémképe? Mindkét esetben érdemes kipróbálni a következő receptet, teljesen más megvilágításba kerül ez a finom és egészséges levélzöldség.

Az egyik legismertebb gasztro-oldalon találkoztam az eredeti recepttel, ez adta az inspirációt, na meg a kertben nőtt, begyűjtésre váró sóska.

20190416_132753_2.jpg

Hozzávalók:

- friss sóska (kb. 15 dkg)
- 3-4 gerezd fokhagyma (nagyságtól függ, én közepeseket használtam)
- dió (kb 10 dkg, darált, natúr)
- olívaolaj (kb 1 dl)
- só, bors ízlés szerint

Elsőként leszedtem a sóskaleveleket, majd megszabadítottam őket a száruktól. Mosás és szikkasztás után egy jó nagy marékkal beletettem a késes robotgépbe. Hozzáadtam a többi hozzávalót, ami szintén saját termés: fokhagymát és diót. Felöntöttem kb egy deci olívaolajjal, sóztam és borsoztam, majd elindítottam a gépet.

20190416_123246_2.jpg

Akkor van kész, ha már hasonlít a valódi pestóra, azaz kellemesen apróra és krémesre darálta-keverte az alapanyagokat. 

Parmezán nem került bele, és a hozzávalókat is csak "szemre" és ízlés szerint adtam hozzá. A fokhagyma helyett nagyon finom medvehagymával is. A dió  nekem a fagyasztóban natúr, darált formában van eltéve (hogy ne avasodjon), de egész dióval is készíthetjük (kicsivel hosszabb az elkészítési idő).

És végre jöhet a teszt! Kenyérre kenve kóstoltam meg: nagyon finom.

20190416_132530_2.jpg

A maradékot eltettem a hűtőbe egy jól zárható dobozban, később fogom felhasználni- ha addig el nem fogy (szerencsére folyamatosan nő sóska a kertben). Tésztára téve és és házi tortillába szánom, azt hiszem, nagy kedvenc lesz.

A sóska nem csak főzeléknek finom- pestónak is.

 

 

Korilla avagy lugaspaprika- zöld és finom

Inka uborka- elsőként ezen a néven találkoztam vele. Valóban, leginkább az uborka és a paprika jól sikerült házasságának tűnik... és nagyon finom!

korilla01_2.jpg

Dél-Amerikából származik a növény, a tökfélék családjába tartozik. Úgy viselkedik, mint az uborka, azaz kúszónövény, küllemre a termés paprikára hasonlít- és ízre is.

Néhány éve sikerült magokhoz jutni, akkor egy növényt neveltem belőle (ennyi kelt ki, 3 db magból), de a mag kinyerése nem sikerült (nem hagytam elég ideig érni a termést valószínűleg...). Idén szereztem újra magot, és nekifutok a termesztésnek. Így néznek ki a korilla magjai:

20190415_125145_2.jpg

Először is a magocskát tejfölös pohárba ültetem, majd mehet az ablakba (vagy meleg napos helyre) a többi palántához. Ha kikel a palánta, a májusi fagyok elmúltával az uborkaháló mellé fogom telepíteni (akár 5 m-re is kúszik, kell a támaszték). Szabadföldi vetéssel is megpróbálkozom majd, az uborkával egy időben (májusban) vetem a magot (első alkalommal is így ültettem- sikerrel).

20190415_125439_2.jpg

Szép nagyok már a paprikapalánták az ablakban, melléjük került a korilla növekedni:

20190415_125534_2.jpg

Nagyon vízigényes, szereti a napfényes, de nem forró helyet a kertben- akárcsak az uborka, így érdemes egy helyre telepíteni őket, jól meglesznek egymás mellett. 

Ha jól érzi magát a növényünk, szép halványzöld, hosszúkás, paprikaformájú terméseket nevel, elég sokat. A termés folyamatos, így mindig szedhetünk frisset. Azokat szüreteljük, amik elérik a 3 cm-es hosszúságot: ekkor zsengék és finomak. 

Mit készítek belőle? Grillezem olívaolajon. Isteni! Sóval megszórva engem leginkább a pimientos de Padrón-ra emlékeztet. Nagyon finom még sajttal töltve és grillezve, nekem megunhatatlan. Ajánlják még savanyítva és más zöldségekkel együtt grillezve, a nagyobbakat töltve. Bevallom, ezeket még nem próbáltam, mert leragadtam a grillezett változatnál...

Alig várom már, hogy teremjen. Finom lesz!

(1. kép innen, többi kép saját fotó)

Ételmentő- cukkinis tészta baconnel

Ember tervez... ebben az esetben én, méghozzá heti menüt. De mi van, ha nem fogy el minden úgy, ahogy terveztük? Alakítsuk át valami mássá!

20190411_095047_2.jpg

A heti menüben egy nap grízes tészta szerepelt. Igen ám, de nem fogyott el a tészta (még jó, hogy egy részét gríz nélkül, "csupaszon" hagytam), mi legyen vele? Nézzünk szét a hűtőben, gondoltam.

Mit is találtam? Némi bacont (5 szelet, kimaradt a hétvégi ételből), 5 kis paradicsomot, ami kissé megpuhult, nem szívesen ettük már meg és egy kisebb cukkinit, ami várta, hogy sorra kerüljön. Na meg a tészta, ami jelen esetben szélesmetélt volt. Olívaolaj, fűszer mindig van itthon, így belevágtam az "újrahasznosításba".

Először is a bacont kockákra vágtam, olívaolajon kissé megsütöttem, hogy kiengedje a zsírját. A cukkinit negyedbe, majd a negyedeket szeletekre vágtam, és a kisült baconre halmoztam, hagytam párolódni. Fűszer gyanánt sót és borsot kapott, na meg egy kis olaszos fűszerkeveréket (ha kevés levet ereszt, öntsünk hozzá kb 1 dl vizet).

20190411_101004_2.jpg

Miután a cukkini szépen megpárolódott, az utolsó 5 percre hozzátettem a cikkekre vágott paradicsomot. Én nem húztam le a paradicsom héját, de ha valaki nem szereti az ételben, hámozza meg elkészítés előtt (forró vízbe mártva és lehűtve könnyen lejön a héj). A paradicsommal együtt még egy kicsit pároltam-pirítottam, hogy levet eresszen. El is készült.

20190411_125105_2.jpg

Az étel elkészítése körülbelül 20 percet vesz igénybe, ha hámozzuk a paradicsomot, ez 10 perccel több lehet. 2 főnek biztosan elég, persze ezt a cukkini mérete és a tészta mennyisége is befolyásolja- na meg az ember étvágya persze. Ha nincs bacon, anélkül is elkészíthető (általában én is anélkül szoktam), de akkor erősebben fűszerezzük, és máris tökéletes húsmentes fogást kapunk.

Amikor már a friss cukkini és paradicsom terem majd a kertben, azzal még finomabb lesz. Hmmm....

(Képek: saját fotók)

Én kis kertet... cukkini termesztése

Zöld, hengeres, hosszúkás termés. Nem, nem az uborka, annál sokoldalúbb- a cukkini

Néhány évvel ezelőtt anyukám kezdte termeszteni a cukkinit- és nagyon megszerettük. Kevés munkával sok-sok finom, vegyszermentes cukkinire tehetünk szert. 

cukkini01_2.jpg

Vethetjük a cukkini-magot közvetlenül szabad földbe, de palántát is nevelhetünk és kiültethetjük. Előbbi esetben kevesebb a dolgunk, utóbbi nagyobb biztonságot ad és előbb érlel termést. 

Szabadföldi vetés esetén április közepe- végétől ültethetjük a magot, 2-3 szemet egy fészekbe. Palántaneveléshez április elején ültessünk 2-3 szem magot kiürült tejfölös vagy joghurtos pohárba, esetleg kartonhengerbe (WC-papír vagy papírtörlő guriga- bővebben a palántázásról itt), meleg, napos helyen hamarosan kibújik a palánta. Tartsuk nedvesen a földjét, és három-négy hét múlva már ültethetjük is a kertbe (májusban, fagyosszentek után). 

A cukkini növénynek hozzávetőleg 1-1,5 m2 helyre van szüksége, tövenként. Nem futónövény, mint az uborka, így támasztékot vagy lugast nem igényel. Világos, napfényes helyet kedveli a kertben. Akinek nincs kertje, de van (nagy) erkélye, nagyobb ládában, cserépben (kb 80 cm átmérőjű, szélességű már elég lehet) is kipróbálhatja a termesztést. 

A növény nagyon szereti a vizet. Mivel a termés kb 80 %-a víz, így főként az érés időszakában bőven kell locsolni. A locsolás mellett a tövek környezetét gazmentesen kell tartani (gyomlálással, kapálással), kifejlődésük után a hatalmas levelek maguk is jó talajtakarók. Érdemes talajtakarást (szalma, széna, esetleg száraz fű, mulcs) alkalmazni, ezzel a gaz ellen is védekezhetünk, valamint segít a talaj nedvességének megőrzésében.

A termések júniustól kezdenek megjelenni a töveken, a hatalmas, sárga színű termős virágok tövén. Nagyon hálás,a fagyokig rendszeresen terem, feltéve, hogy szorgalmasan locsoljuk. Amint a termések megjelennek, szedhetjük: virága is felhasználható töltve, a cukkinik pedig mérettől függően más és más fogásnak tökéletesek. 

20190412_121226_2.jpg

Hogyan készítsük el? Rántva, sütve, grillezve, rakottasnak, lecsóba, tésztákhoz, töltve, fasírtnak... de savanyítva is nagyon finom. Frissen, a bokorról szedve az igazi, de a néhány napos, egy hetes tárolást is jól bírja. Ha zöldségesnél vagy boltban jutunk hozzá, nyomkodjuk meg a termést: ha szivacsosnak érezzük, már valószínűleg öreg, nem túl élvezhető. Akkor jó, ha szép élénk zöld és kemény a tapintása.

Tartósítani a savanyításon kívül fagyasztva lehet. Nálunk kockára vágva (tésztákhoz, lecsóhoz) és reszelve/gyalulva (fasírthoz) található meg a mélyhűtőben. Mivel a nagy része víz, így kiolvasztáskor sok levet ereszt, nagyobb mennyiségre lehet szükségünk mint a friss változatából.

Próbáljátok ki- jó lesz!

(Kép 1: innen, Kép 2: saját fotó)

Kétperces praktika- Szalmiákszeszt a foltra!

Ammónium-hidroxid- hétköznapi konyhanyelven szalmiákszesz. Szúrós szagú, színtelen folyadék. De mire jó a háztartásban? 

20190408_191044_2.jpg

Előfordult már, hogy mosás után izzadságfolt maradt a ruhán? Szalmiákszeszt rá. Beáztathatjuk a ruhát a szalmiákszeszes vízbe (1 liter vízhez 1 dl szalmiákszesz), vagy vattapamaccsal kezelhetjük közvetlenül  a foltot. Majd mossuk ki normál módon.

Vérfolt eltávolítására hasonló jó eredménnyel alkalmazhatjuk, 1 liter meleg vízben oldjunk fel 1 dl szalmiákszeszt, ebben áztassuk, mossuk ki a foltot. A folttisztítás után mossuk, öblítsük a szokott módon.

Kiváló zsíroldó, így felületek zsírtalanítására is használhatjuk, 1:1 arányú, meleg vizes keverékét. Ezen kívül rezet tisztíthatunk vele (hígítás nélkül használjuk ebben az esetben).

Szőnyegtisztításhoz: 1:1 arányú keveréket készítünk langyos vízzel. Szórófejes flakonból a szőnyeg felületére permetezzük, száradás után alaposan kiporszívózzuk a szőnyeget. 

FONTOS! Soha ne keverjük az ammónium-hidroxid-oldatot fehérítővel, savakkal! A szalmiákszesz szúrós, irritáló szagú, lehetőleg viseljünk maszkot és nyissunk ablakot (főként szórófejes flakonnal történő) használatakor.

 

Szelíd-e a szelídgesztenye?

Gesztenyepüré tejszínhabbal, igazi nosztalgia...

Gyerekkoromban, egy őszi napon a nagypapám kivitt a falunktól néhány kilométerre lévő erdőbe kirándulni. Az erdő szélére érve két nagyon magas és terebélyes, láthatólag több évtizedes fa előtt álltunk meg. Szelídgesztenye- mondta- gyere, szedünk belőle! És már szedtük is a szúrós gubacsából kihullott gesztenyéket...

castanea_sativa_fruit.jpg

Tavaly ősszel ez az emlék jutott az eszembe, és elhatároztam, hogy újra megkeresem a hatalmas fákat- hátha élnek még és termést is hoznak. Összepakoltuk a szükséges felszerelést- kisgyerekkel indultunk, nem volt kicsi a zsák-, a kislányomat az apukája hátára, hordozóba tettük és elindultunk. 

Az évek (évtizedek inkább) alatt a fákat körbenőtte a bozót, alig hasonlított a környék az emlékeimben élőre- de ott voltak! Egy részük már elpusztult, kiszáradt, de még éltek- és teremtek.

Amíg  a lányom az apukájával piknikezett, gyorsan szedtem egy keveset (a maximális mennyiséget szem előtt tartva- hiszen erdőről van szó). Sajnos az aszályos időjárás miatt elég apró volt a termés- ez a feldolgozásnál okozott inkább problémát. Ha a piacon vásárolt gesztenyéből készítjük, könnyebb dolgunk lesz, nagyobbak  a termések mint az általam szedettek (minden valószínűség szerint- amit én szedtem, azt a méretet nem árusíthatnák...)

Otthon a gesztenyéket feltettem főni, körülbelül kétszeres mennyiségű vízbe. Nagyjából 1-1,5 órát főttek, majd hagytam annyira kihűlni, hogy meg lehessen fogni őket a pucoláshoz. Éles késsel lehúztam a héjukat (a belső, vékony barna hártyát is- ez melegen könnyebb), majd késes robotgépben összeaprítottam, "pürésítettem" (míg pépes lett). A pucolás nagyon pepecselős, lassú folyamat, de megéri kitartani!
Mindezek után adagokban a fagyasztóba tettem a masszát. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztom, tejszínnel, cukorral (vagy édesítőszerrel) kikeverem- már élvezhetjük is az adalékmentes, valódi gesztenyepürét.

(Kép innen)

Serpenyős gofri-mentés

Anyaaa, gofri! Ez a mondat (felszólítás?) szinte minden héten elhangzik nálunk. Sőt, van, hogy a gofrisütőt is sikerül kivarázsolni a szekrényből, mielőtt reagálhatnék...

Na de a legutóbbi gofrisütés majdnem kudarcba fulladt. Ugyanis a heti használattól a jó öreg (10+ éves) gofrisütő feladta... Még felmelegedett, de az első adag sütése közben úgy döntött, ennyi szolgálat pont elég volt, nem hajlandó tovább dolgozni.

De mi legyen a tésztával- és még fontosabb, hogyan eszik a gyerek így gofrit? Hogy mentesem a menthetőt, elővettem a hagyományos palacsintasütőt, és tettem egy próbát... Sikerült!

Gyakorlatilag gofri helyett helyes kis amerikai palacsintáim lettek, de ez nem rontotta az élvezeti értékét.

20190407_154600_2.jpg

Fontos tippek a serpenyőben sütéshez:

- A tészta gyorsabban sül mint a normál palacsinta, és nem is kell olyan forró serpenyő neki, közepes- vagy takarékláng (fokozat) bőven elég, miután a sütőt felmelegítettük.

- Egy kanál tésztát tegyünk a serpenyőbe, és kör alakúra "kenjük szét",hogy minél vékonyabb legyen. Egyszerre nekem két palacsinta fér a serpenyőbe így. Akár formát is adhatunk neki, még izgalmasabb lesz.

- A palacsintákat fa spatulával (vagy mint én, lapos, egyenes fakanállal) forgassuk- így nem karcoljuk a sütő felületét. (Egyébként a normál palacsinta sütésekor is ezt a módszert használom.)

Végül nézzük a receptet!
Az alábbi leírás eredetileg gofrisütőhöz alkalmas, de mint a fentiekből látszik, serpenyőben is megállja a helyét. A tészta maga nem túl édes, így akár sós változatban is készíthetjük (a vaníliás cukor elhagyásával, valamint több só és esetleg fűszerek hozzáadásával).
Továbbá variálhatjuk az ízeit: több cukor, esetleg fűszer (fahéj, esetleg mézeskalács-keverék) kerülhet bele. Én nagyon szeretem kókuszos változatban is: kb. a tészta feléhez 10 dkg kókuszreszeléket teszek. A kókusztól édesebb lesz a végeredmény. Ezen kívül gesztenyével is dúsíthatjuk: gesztenyepürét (mi tavaly ősszel szedtünk "valódi" gesztenyét- ezt tettem bele) keverve a tésztához jóval "erősebb" lesz.

Gofri

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál margarin/vaj
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás

Leírás:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot és a a vaníliás cukrot is. Mérőedénybe tesszük a margarint, megolvasztjuk (mikróban). Hozzátesszük a tejet, majd a tojásokat és elkeverjük. Miután a nedves hozzávalókat simára kevertük, hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, krémesre keverjük. A tésztát gofrisütőben kisütjük.

 

Hmmm... már csak házi lekvár, mogyorókrém vagy tejszínhab kell hozzá, és kész a tökéletes desszert. Vagy reggeli. Vagy csak úgy...

süti beállítások módosítása